Obilježena 32. obljetnica osnutka 106. brigade HVO Orašje

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Pod motom ‘‘Zajedno u ratu, zajedno u miru’’, u srijedu 15. svibnja, dostojanstveno je obilježena 32. obljetnica osnutka 106. brigade HVO Orašje.

Središnja proslava obilježavanja 32. obljetnice ustrojavanja 106. brigade HVO-a Orašje započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u „Polju“ Vidovice kod spomen-obilježja poginulim braniteljima iz RH. U Vidovicama su uz ostale vijence položili veterani 145. brigade HV Dubrava nakon čega je opijelo za poginule branitelje obavio vlč. Marijan Brkić. Svetu misu u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Orašju predvodio je fra Bono Kovačević.

Nakon mise uslijedio je mimohod počasnog postroja pripadnika 106. HVO brigade Orašje, od crkve do središnjeg spomen-obilježja u Orašju,  a održana je i svečana akademija.

Organizacijski odbor Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Orašja sadržaje je organizirao pod sloganom „Zajedno u ratu, zajedno u miru“. Iz legendarne herojske 106. HVO brigade za obranu svojih domova i današnju slobodu svoj život je ugradio 271 pripadnik brigade, a oko 1200 ih je ranjeno.

Svečana akademija u povodu obljetnice oraške brigade započela je unošenjem ratnog stijega 106. oraške HVO brigade koji je unio Marko Ivanović u prostor oraške kino dvorane, uz nazočnost branitelja pripadnika 106. HVO brigade i zapovjednika, članova obitelji poginulih i umrlih branitelja, dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata RH, predstavnika civilnih struktura vlasti.

Na svečanoj akademiji bili su nazočni: dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a BiH dr. Dragan Čović s predstavnicima HNS-a, Ante Zelić, izaslanik dopredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Ivan Zeba, izaslanik Zvonka Milasa i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, predsjednik Skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić s ministrima u Vladi i skupštinskim zastupnicima, predstavnici konzularnog zbora: konzul RH u Tuzli Ivan Bandić i konzulica u Orašju Jadranka Modrić, te župani i gradonačelnici iz RH kao i vjerski dužnosnici.

Prigodne su riječi na svečanoj akademiji održanoj u Kulturnom centru Ivo Gregurević u Orašju uputili: Pavo Kosić član Organizacijskog odbora obilježavanja 32. obljetnice, gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, ministar branitelja ŽP Ilija Mišković i Ante Zelić, izaslanik dopredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Izvor i foto: Županija posavska (BiH)

Odgovori