Hrvatski savez slijepih obilježila 78. godinu postojana

Nove obavijesti Vijesti

ZAGREB, 17. lipnja 2024. (Hina) –  Hrvatski savez slijepih obilježava 78. godišnjicu postojanja i djelovanja, a kao nacionalna krovna organizacija, djeluje od 1946. godine i okuplja 26 lokalnih, županijskih, odnosno gradskih udruga slijepih, svojih temeljnih udruga članica. 

 U povodu 78. godišnjice postojanja Hrvatski savez slijepih najavio je tradicionalno okupljanje predsjednika i djelatnika, odnosno upravljačkih i operativnih tijela svih 26 temeljnih udruga članica na edukaciji u sklopu skupne radionice koja će se održati od 17. do 19. lipnja u Edukacijsko-rehabilitacijskom kampu „Premantura“. 
Radionice obuhvaćaju teme upravljanja projektnim ciklusom i kvalitetnije pružanje usluga svojim članovima, a provode se u okviru sustavne potpore Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kojom Hrvatski savez slijepih osigurava prijenos specifičnih znanja i iskustava svojim temeljnim udrugama članicama u području standardizacije usluga i vrednovanja kvalitete.
I ove godine Hrvatski savez slijepih dodjeljuje nagradu „16. lipanj“ kao najviše priznanje koje se dodjeljuje osobama za izniman doprinos ostvaren u zaštiti, rehabilitaciji i unapređenju društvenog položaja slijepih osoba.
Ovogodišnji dobitnici su predsjednik Vojin Perić i izvršna direktorica Andreja Veljača, koji su, kao osobe ovlaštene za zastupanje Saveza, svojim angažmanom i predanošću pridonijeli ostvarenju dvadesetogodišnjeg sna – ostvarenju inkluzivnog dodatka za osobe s oštećenjem vida, ali i sustavnoj usluzi osobne asistencije koju pruža videći pratitelj i sustavnom financiranju udruga osoba s invaliditetom.
Realizaciji vizije Saveza doprinosi i dugogodišnja suradnja s ustanovama kao i pojedincima koji kroz svoj rad i zalaganje iskazuju visoku razinu socijalne osviještenosti za problematiku osoba s oštećenjem vida.
 Kroz gotovo osam desetljeća rada Savez je postao respektabilna organizacija u zaštiti prava i promicanju kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba u Hrvatskoj, a kao članica Europske unije slijepih (EBU) i Svjetske unije slijepih (WBU) djeluje na europskoj i svjetskoj razini.
 Tijekom svih ovih godina, Hrvatski savez slijepih neumorno radi na stvaranju inkluzivnog društva, pružajući potporu i usluge svojim članovima kroz brojne projekte i aktivnosti. 
 Vizija Saveza ostaje jednaka od prvog dana – društvo u kojem slijep neće značiti „manje vrijedan“ već samo „različit“.

(Hina) Foto: Ilustracija/snimak zaslona

Odgovori