Građani dragovoljno predali 4 bombe, 2 puške, 1 automatska puška i jedan pištolj

Nove obavijesti Vijesti

MUP, 2. srpnja 2024. – U sklopu akcije “Manje oružja, manje tragedija”, dvoje hrabrih građana s područja Policijske uprave brodsko-posavske odlučilo se na dragovoljnu predaju eksplozivnih sredstava, oružja i streljiva. Prvi slučaj zabilježen je u općini Brodski Stupnik, gdje je građanin predao četiri ručne bombe M75 i jednu improviziranu ručnu bombu. U drugom slučaju, policijski službenici u Slavonskom Brodu preuzeli su dvije puške s glatkim cijevima, jednu automatsku pušku i 40 komada raznog streljiva.

Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu brzo su reagirali i sigurno preuzeli minsko-eksplozivna sredstva na adresama pozivatelja. Ovom akcijom građani su doprinijeli većoj sigurnosti zajednice, a njihova anonimnost je zajamčena.

U isto vrijeme, u Krapinsko-zagorskoj županiji, jedna osoba je dragovoljno predala pištolj domaće izrade u sklopu iste akcije.

Također, iz Policijske uprave Osječko-baranjske stiže vijest o kaznenom procesuiranju 36-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine. Sumnjiči se da je u lipnju ove godine uputio ozbiljne prijetnje 42-godišnjaku, što je kod potonjeg izazvalo bojazan za vlastiti život.

Temeljem naloga Županijskog suda u Rijeci, provedena je pretraga doma i drugih prostorija kojima se 36-godišnjak koristi. Tom prilikom pronađene su dvije puške i razno streljivo, koje su oduzete. Osumnjičenik je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu i predan pritvorskom nadzorniku.

Ovakve akcije pokazuju važnost suradnje građana i policije u očuvanju sigurnosti i smanjenju rizika od neovlaštenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari. Građani su pozvani da i dalje budu odgovorni i sudjeluju u ovakvim inicijativama kako bi zajedno gradili sigurniju budućnost.


Podsjećamo građane da je u tijeku provođenje akcije “Manje oružja – manje tragedija”, odnosno prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana oružje se može predati uvijek i protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati ni kazneni niti prekršajni postupak, ukoliko oružje prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije početka primjene svih zakonskih policijskih ovlasti.

Pozivamo i apeliramo na sve one, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje, streljivo ili minsko-eksplozivna sredstva da ih dragovoljno predaju, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju.

Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način.

Aktivnim i odgovornim sudjelovanjem u kampanji „Manje oružja manje tragedija“, zajedno s policijom štitite sebe i svoje najmilije !

Izvor: MUP Foto: Arhiv/ Ilustracija

Odgovori