Francuski logistički brod “Jacques Chevalier” uplovio u Split kao dio vojne suradnje s Hrvatskom

Nove obavijesti Vijesti

SPLIT, HRVATSKA – U petak, 2. svibnja 2024. godine, splitsku luku počastio je svojim dolaskom logistički brod Nacionalne mornarice Francuske Republike FS “Jacques Chevalier” (A725). Ovaj impresivni brod, koji je u službu francuske mornarice stupio u srpnju prošle godine, ostat će usidren u splitskoj luci do 7. svibnja.

Posjet “Jacques Chevaliera” odražava rastuću bilateralnu pomorsku suradnju između Francuske i Hrvatske, koja je dio planiranih aktivnosti unutar programa međunarodne vojne suradnje. Po dolasku, francusko izaslanstvo primio je zapovjednik Pomorske baze Split, kapetan bojnog broda Vlade Zoko sa suradnicima.

Tijekom boravka, posada broda i pripadnici Hrvatske ratne mornarice (HRM) odmjerili su snage u prijateljskoj malonogometnoj utakmici. Utakmica je održana na športskim terenima vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba”, gdje je domaća ekipa odnijela pobjedu.

Brod “Jacques Chevalier” prvi je u klasi brodova za popunu (Bâtiments Ravitailleurs de Force/ BRF), izgrađen u prestižnom brodogradilištu “Chantiers de l’Atlantique” u Saint-Nazaireu. Dugačak 194 metra, širok 27,4 metra, s istisninom od 16000 tona (31000 tona kada je pun) i gazom od devet metara, brod predstavlja značajnu snagu francuske mornarice. Na brodu služi posada od 130 članova, a zapovjednik je kapetan bojnog broda Pierre Ginefri.

“Jacques Chevalier” službeno je pušten u pogon 18. srpnja 2023. godine, nakon što je sudjelovao u nizu vježbi nadopunjavanja s drugim brodovima, uključujući nosač zrakoplova “Charles de Gaulle” i jednu od fregata. Klasa brodova “Jacques Chevalier” druga je po veličini u francuskoj mornarici, odmah nakon “Charlesa de Gaullea”.

Ovaj posjet ne samo da jača vojne veze između dviju zemalja, već i simbolizira zajedničku predanost očuvanju sigurnosti i stabilnosti na moru.

Izvor: MORH | Foto: HRM/ M. Siriščević

Odgovori