Gojko Šušak: ratni ministar obrane RH

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Riječ branitelja Vijesti

Gojko Šušak, rođen 16. ožujka 1945. godine u Širokom Brijegu, ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti kao ministar obrane tijekom ključnih godina stvaranja i obrane suverene Hrvatske. Njegova posvećenost domovini i njezinom narodu bila je temelj njegove političke karijere i vođenja obrambenih snaga zemlje.

Šušakova rana godina obilježena je gubitkom oca i brata, što je vjerojatno utjecalo na njegovu kasniju odlučnost i posvećenost. Nakon studija u Rijeci, emigrirao je u Kanadu gdje je stekao ugled poslovnog čovjeka i postao istaknuti član hrvatske dijaspore.

Povratkom u Hrvatsku, Šušak se pridružuje Franji Tuđmanu i HDZ-u, te ubrzo postaje ključna figura u obrani zemlje. Kao ministar obrane od 1991. do 1998. godine, Šušak je bio arhitekt modernizacije i reorganizacije Hrvatske vojske, vodeći je do statusa regionalne sile.

Šušakovo naslijeđe posebno je vidljivo u njegovom doprinosu planiranju ključnih vojnih operacija, uključujući Operaciju Oluja koja je efektivno okončala rat u Hrvatskoj. Njegove riječi “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!” postale su sinonim za pobjednički duh i domoljublje koje je gorjelo u srcu hrvatskog naroda.

Gojko Šušak preminuo je 3. svibnja 1998. godine, ali njegova ljubav prema Hrvatskoj i njezinim ljudima ostaje nezaboravna. Njegova odlučnost i domoljublje inspiriraju nove generacije Hrvata, a njegov doprinos slobodi i neovisnosti Hrvatske ostat će zauvijek upisan u povijesti hrvatske.

Odgovori