Državno izborno povjerenstvo poziva na poštivanje izborne šutnje

Nove obavijesti Politika Vijesti

Državno izborno povjerenstvo (DIP) je objavilo priopćenje o obvezi poštivanja izborne šutnje. Izborna šutnja traje od ponoći, do nedjelje, 9. lipnja,  u 19 sati,  Tijekom tog vremena, zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora.

Državno izborno povjerenstvo poziva sve izborne sudionike, uključujući političke stranke, kandidate i druge fizičke i pravne osobe, da se suzdrže od iznošenja i obrazlaganja izbornih programa, objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima, postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka, pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike, upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima, postavljanja novih promidžbenih sadržaja na društvenim mrežama, kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

Mediji i medijski nakladnici također su pozvani da se suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela, prenošenja eventualnih konferencija za medije, javnih događaja ili obraćanja javnosti izbornih sudionika, bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi. Također, pozivaju se da uklone iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu.

Državno izborno povjerenstvo upozorava da je člankom 78. Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske propisano da će se za prekršaj – povredu izborne šutnje kazniti novčanom kaznom: od 398,17 eura za fizičku osobu, od 1.327,23 do 3.981,68 eura za kandidata na izborima, od 13.272,28 do 66.361,40 eura za pravnu osobu, od 1.327,23 do 3.981,68 eura za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se Državnom izbornom povjerenstvu putem elektroničke pošte na adresu dip@izbori.hr.

Izvor: Državno izborno povjerenstvo Foto: Ilustracija

Odgovori