33. Obljetnica Pobune u KPD Lepoglava

Hrvatska Povijest Nove obavijesti Vijesti

Danas obilježavamo 33. godišnjicu pobune zatvorenika u Kazneno-popravnom domu (KPD) Lepoglava. Na ovaj dan 1991. godine, zatvorenici su se pobunili, zapalili središnji dio zatvora i došlo je do pucnjave. Tri zatvorenika su ranjena, a tri zatočena stražara su lakše ozlijeđeni.

Pobuna je započela 4. lipnja kada je osuđenik Predrag Jović napao stražara Josipa Šoštarića. Nakon toga, ostali osuđenici su se zabarikadirali u zatvorsku zgradu i kao taoce zadržali 13 stražara.

Zatvorenici su 6. lipnja izazvali manji požar u zatvorskom dijelu zvanom “Zvijezda”. Deset osuđenika je napalo i isprebijalo jednog stražara, što je izazvalo još veći revolt i negodovanje ostalih zaposlenih u kaznionici.

Zaposlenici su tražili da se najodgovorniji smjeste u samicu i da se pobuna riješi silom. No, upravnik Stjepan Bencek nije to odobrio, što je izazvalo nezadovoljstvo i revolt među zaposlenicima. Zaposlenici su zatražili smjenu upravitelja S. Benečića i posjet najviših predstavnika Vlade RH.

Zatvorenici su imali slične zahtjeve kao zaposlenici, uz dodatak da dođu i novinari, te da se zakon o amnestiji što prije donese. Iste večeri, posjetio ih je pomoćnik ministra za upravu i pravosuđe Josip Hajduković.

Novinari su uspjeli doći sutradan, 7. lipnja. Kako nisu mogli doći do upravnika zatvora, zapovjednik straže Vlatko Gregur rekao je kako su pobunu izazvali brojni nemili događaji i ispadi, koje već duže vrijeme izazivaju osuđenici, a koje im je upravitelj tolerirao.

Na zahtjev zapovjednika straže V. Gregura, pomoćnik ministra za upravu i pravosuđe dao je zapovijed za oslobođenje taoca. Uz Službu osiguranja KPD-a Lepoglava, sudjelovali su SJP Rode iz Varaždina, ATJ MUP-a RH „Lučko“  i više vatrogasnih jedinica.

Pobuna je ugašena u jutro 8. lipnja te su svi taoci oslobođeni. Zbog požara i izgorjelog dijela, premješteno je 108 zatvorenika u druge zatvorske ustanove u Zagrebu, 30 u Gospić i 15 u Varaždin.

Tijekom pobune, 98 osuđenih osoba koji su bili pušteni na vikend, nije se vratilo. Ostali osuđenici, oko 50-ak, ostali su u Lepoglavskoj kaznionici, smješteni u zatvorskoj menzi, gdje su ih stražari pojačano čuvali.

Ova godišnjica služi kao podsjetnik na teške trenutke u povijesti naše zemlje i važnost održavanja mira i reda u svim segmentima društva.

Odgovori