Svečano obilježena 31-a obljetnica osnutka 115 Imotske brigade HV-a.

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas je svečano obilježena 31-a obljetnica osnutka 115 Imotske brigade HV-a. Svečanom obilježavanju nazočio je i predsjednik RH i vrhovni zapovjednik HV Zoran Milanović, njegov savjetnik za branitelje general Marijan Mareković te državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović. Sudjelovali su i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 115. Imotske brigade HV-a Nenad Puljiz, dopredsjednik Udruge obitelji poginulih branitelja Splitsko-dalmatinske županije, u ime obitelji poginulih hrvatskih branitelja Milan Rimac, gradonačelnik Grada Imotskog Ivan Budalić, izaslanik župana Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić

Poslije polaganja vijenaca održana je misa za poginule pripadnike 115. brigade koju je predvodio fra Zoran Kutleša.

     Nakon toga nazočnim braniteljima i njihovim gostima obratio je predsjednik Milanović.

Trenutno kao najveći akutni problem, a ta akutnost prijeti da preraste u kronično, vidim odnos prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini. To je ovdje, ova vaša zona, isti narod i dvije države. Zulum koji se trenutno, odnosno zadnjih nekoliko godina više nego ikada, provodi nad političkim Hrvatima, nad njihovim političkim položajem, ponosom, statusom kao zajednice, konstitutivne zajednice je do sad nezabilježen. To je nepoštenje!“, rekao je predsjednik Milanović naglasivši kako Hrvatska ima miroljubive instrumente da se to riješi

Sve će se, što se tiče nas, zadržati na verbalnoj razini, ali i riječi, ako su neodgovorne mogu napraviti štetu. Pazi što misliš i što ti pada na um temelji su mnogih odgoja i kršćanskog, katoličkog i islamskog jer loša misao lako se transportira u lošu riječ, a loša riječ u loš čin, a loš čin u lošu naviku, a loša navika u loš život, povijest i lošu reputaciju“, upozorio je predsjednik Milanović i pozvao da se verbalno i uvjeravanjem s državnim instrumentima i statusom ukazuje na nepravdu koja se čini Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Zbog ponašanja političkog vodstva Bošnjaka prema Hrvatima, predsjednik Milanović pozvao je Bakira Izetbegovića da vrati Hrvatskoj velered koji je njegovom ocu, Aliji Izetbegoviću, uručio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Obraćajući se braniteljima Imotske krajine, Predsjednik Republike je podsjetio kako je „Hrvatska postigla puno toga u ovih 30 godina“. „Stvorene su i druge države u Europi, međutim, jedino je Hrvatska nastala u ratu i  nema toga na što bi ova zemlja trebala biti sve samo ne ponosna, stidjet se malo čega. Naš put bio je častan. Dubok naklon za ono što ste napravili za Hrvatsku. Na kraju je sve na malo dobrih ljudi. Neka vas Bog čuva!“, na kraju je poručio predsjednik Milanović braniteljima Imotske krajine.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

115. brigada osnovana je 1991. godine. Tijekom Domovinskog rata, svoj ratni put, uglavnom je provela na južnom bojištu, odnosno dubrovačkom području. Kroz 115. brigadu je prošlo oko 3900 njezinih pripadnika i najveći broj Imoćana.  Za vrijeme rata poginule je deset njenih pripadnika te nekoliko stotina teže i lakše ranjenih. Od rat do danas je umrlo preko 400 branitelja iz 115. brigade. Priprema se i monografija o 115, brigadi HV autora Nikole Štambaka Jakše Raguža. Svečanosti je bio nazočan i ravnatelj Dokumentacijskog centra Domovinskog rata prof. Ante Nazor.

Odgovori