Dražen Petrović: Sjećanje na košarkaškog Mozarta

Nove obavijesti Sport Vijesti

Danas, 7. lipnja, obilježavamo 31. godišnjicu tragične smrti Dražena Petrovića, jednog od najvećih košarkaša svih vremena. Rođen 22. listopada 1964. u Šibeniku, Dražen je svoju karijeru započeo u KK Šibenka, a kasnije je igrao za Cibonu, Real Madrid, Portland Trail Blazers i New Jersey Nets. Njegova iznimna karijera prekinuta je prerano, u tragičnoj prometnoj nesreći u Denkendorfu 1993. godine.

Dražen je bio poznat po svojoj nevjerojatnoj radnoj etici i strasti prema košarci. Njegova predanost igri i neprestano usavršavanje vještina donijeli su mu brojne uspjehe, kako na klupskoj tako i na reprezentativnoj razini. Bio je ključni igrač u osvajanju brojnih trofeja s Cibonom, uključujući prvenstvo Jugoslavije i Euroligu. Također je bio integralni dio jugoslavenske reprezentacije koja je dominirala svjetskom košarkom krajem 80-ih i početkom 90-ih godina.

Nakon raspada Jugoslavije, Dražen je nastavio igrati za hrvatsku reprezentaciju, s kojom je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1992. godine u Barceloni. Unatoč porazu od američkog “Dream Teama” u finalu, Draženov doprinos i izvedba na turniru ostali su nezaboravni.

Draženova karijera u NBA ligi također je bila impresivna. Nakon kratkog boravka u Portland Trail Blazersima, prešao je u New Jersey Nets, gdje je napokon dobio priliku pokazati svoj puni potencijal. U Netsima je postao jedan od najboljih strijelaca lige, a njegove izvedbe na terenu ostavile su trajan utjecaj na NBA.

Dražen Petrović bio je više od izvanrednog košarkaša. Bio je inspiracija za generacije mladih igrača širom svijeta. Njegova strast, radna etika i ljubav prema igri ostavili su trajan pečat na košarci. Iako je njegov život tragično prekinut, njegova ostavština živi dalje. Danas, 31 godinu nakon njegove smrti, sjećamo se Dražena Petrovića – košarkaškog Mozarta, igrača koji je bio ispred svog vremena. Njegova priča i dalje inspirira, a njegov doprinos košarci nikada neće biti zaboravljen. Dražen Petrović, hvala ti na svemu. Počivao u miru.

Foto: sportski.muzej.hr

Odgovori