Sjećanje na današnji dan prije 32. godine: Operacija Lipanjske zore

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas obilježavamo 32. godišnjicu Operacije Lipanjske zore, prve pobjede hrvatskih snaga nad srpskim snagama u ratu u Bosni i Hercegovini. Operacija je trajala od 7. do 26. lipnja 1992. godine, a zajednički su je izveli HVO, HV i HOS-a, s preko 6.000 hrvatskih vojnika. Zauzeta je dolina rijeke Neretve, a na nekim mjestima, poput Ošanjića kod Stoca, združene hrvatske snage izbile su na današnju crtu razgraničenja između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Na današnju 32. obljetnicu, početak svečane manifestacije obilježavanja Lipanjskih zora, započela je misnim slavljem koju je predvodio monsinjor biskup Petar Palić, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenjem lampiona ispred Spomen obilježja. Zatim je uslijedio mimohod ratnim stjegovima predvođenim limenom glazbom Oružanih snaga BiH-a.

Dana 7. lipnja 1992. godine, pod zapovjedništvom generala Janka Bobetka i pukovnika Jasmina Jaganjca, započela je operacija Čagalj. Diverzantski vodovi bojne Grude i bojne Čitluk probili su neprijateljske bunkere u Ševaš Polju i potisnuli agresora prema Gubavici i Domanovićima. Akcija je potpomognuta postrojbama brigada Knez Domagoj Čapljina, pukovnija Kralj Tomislav, 7. bojna, 8. bojna i 9. bojna Općinskog stožera HVO-a Mostar, bojna Stolac, bojna Neum, satnija Ravno, bojna Ljubuški, bojna Čitluk i bojna Imotski.

Postrojbe Hrvatske vojske napadale su glavnim smjerom iz Metkovića prema selima Klepci i Prebilovci i pomoćnim smjerovima iz sela Dretelj prema selima Počitelj i Hotanj, te prema Prebilovcima. Već u 8 sati ujutro probijena je obrana sela Klepci, pa su u 10 sati samo selo i okolne dominantne kote Klepešnica i Šunja Glava bile u rukama HV.

Ukupno tijekom prvih dva dana poginulo je 10 pripadnika HV-a. Gubitci protivnika nisu poznati. 8. lipnja 1992. od srpskog je agresora oslobođeno područje Čapljine.

Oslobađanje desne obale rijeke Neretve kreće 11. lipnja 1992. godine. HVO potpomognut 4. Splitskom brigadom HV-a kreće iz šest pravaca. Prvo je oslobođeno područje Kruševa i brda Orlovac, a zatim brdo Hum i zapadni dio grada Mostara.

Podizanje hrvatske trobojnice na vrhu Huma, kao bitne kote za nadzor Mostara, navijestilo je oslobađanje i istočnog dijela grada Mostara. Toga 11. lipnja hrvatske su snage ušle u Vojarnu “Stanislav Baja Kraljević” i naselja Rodoč i Jasenica te u krug razorene tvornice Aluminij svladavši žilav neprijateljski otpor.

Združene hrvatske snage (HVO, HV i HOS) operacijom Lipanjske zore su oslobodile dolinu rijeke Neretve odnosno općine Mostar, Čapljina i Stolac. Oslobođeno je područje od oko 1.800 četvornih kilometara s gradovima Mostar, Čapljina i Stolac te njihovom okolicom.

Tom odlučnom akcijom dijelom su spriječeni napadi srpskog agresora na Južnu Dalmaciju, a u potpunosti na Srednju Dalmaciju što je u potpunosti spasilo Dalmaciju od katastrofe. Lipanjske zore su ujedno i prvi poraz JNA u ratu u Bosni i Hercegovini. Veličina pobjede je još veća jer je na području koje je oslobođeno bila iznimno velika koncentracija postrojbi JNA, njihovog naoružanja i objekata.

Izvor: Wiki, wikipedia, Hrvatska povijest

Odgovori