Domovinskom pokretu dva novoformirana ministarstva + vrući krumpir

Nove obavijesti Politika Vijesti

Konačno je postignut dogovor između relativnog pobjednika parlamentarnih izbora, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Domovinskog pokreta (DP) koji je treći na izborima po dobivenim mandatima.

Kako je Domovinski pokret ipak pogazio svoja obećanja koja je davao svojim simpatizerima i potencijalnim glasačima svih ovih godina , a u  iščekivanju raspuštanja Sabora, Domovinski pokret, na čelu s predsjednikom stranke Ivanom Penavom, podnio je kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića. Riječ je o  kaznenim dijelima iz čl. 295. st. 1. i čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona, odnosno,  zlouporabe položaja te omogućavanja protuzakonitog ulaženja, kretanja, i boravka stranaca u Republici Hrvatskoj.

U novoj koaliciji HDZ+DP, nema mjesta dugogodišnjem koalicijskom parteru SDSS-u, te 3 mandata iz redova SDSS-a neće dati podršku Andreju Plenkoviću za sastavljanje nove Vlade.

Predsjednik stranke Milorad Pupovac rekao je kako manjinci nastavljaju djelovati usuglašeno te objasnio što uskrata potpisa znači. 

“Naš je stav da podržavamo Andreja Plenkovića kao mandatara, ali među nama ima razlika oko toga kome možemo dati podršku kad je posrijedi sastav vlade“, rekao je Pupovac i naglasio kako nije DP taj koji nije htio ići u koaliciju s SDSS-om, nego je SDSS taj koji nije htio ići s DP-om, pošto je DP dobio podršku na antisrpskoj i antićiriličnoj kampanji, oni su teško kontaminirali politički prostor ove zemlje i ono što je godinama stvarano i na svim zakonima i mirnoj reintegraciji i stvaranju jedne mirne i civilizirane zemlje”, kazao je Pupovac za N1 televiziju.

Predsjednik HDZ-a i predsjednik tehničke Vlade Andrej Plenković novinarima je iznio par ključnih stvari oko dogovora sa DP-om. A to je da DP-u  idu tri resora. Novo ministarstvo za demografiju,  ministarstvo poljoprivrede i treće je ministarstvo energetike, koje će se podijeliti iz dosadašnjeg ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

To svakako podrazumijeva, da će nova Vlada imati nešto više ministarstava i članova nego prije. 

Vidljivo umoran, ali i zadovoljan, predsjednik DP-a Ivan Penava u izjavi za medije obrazložio je što je dogovoreno. Ivan Penava ostaje gradonačelnik grada Vukovara, Mario Radić preuzet će novo formirano ministarstvo energetike, dok se za ostala dva ministarstva za sada još nisu dogovorili, ali onaj koji bude ministar demografije biti će i potpredsjednik Vlade za među suradnju raznih resora. Uz navedena tri ministarstva dobit će i mjesto potpredsjednika Sabora, dok je jedno mjesto potpredsjednika Sabora predviđeno za nacionalnu manjinu, dva mjesta potpredsjednika Vlade i oko 10-ak državnih tajnika. Za mjesta u Saborskim odborima još se ništa nije dogovorilo.

Ono što DP nije dobio, je Ministarstvo kulture i Ministarstvo unutarnjih poslova, koje HDZ nije pristao prepustiti.

Ono što slijedi je prikupljanje 76 potpisa, dakle 61 mandat ima HDZ, DP-12 i još samo dva ..tri .. iz redova nacionalnih manjina i eventualno jedan od Vesne Vučemilović. Kada se prikupi 76 potpisa, ide se na Pantovčak kod predsjednika Republike Zorana Milanovića na predaju mandata.

O današnjem dogovoru HDZ-a i DP-a, komentirali su ostali političari na društvenim mrežama;

Dalija Orešković na društvenoj mreži X, napisala je “ Andrej Plenković je kukavičje jaje i trula jabuka Europske unije, kako zbog korupcije tako i zbog crne desnice kojoj je dao pravo na povijesni revizionizam, a potom i poljoprivredu, energetiku i druge resurse u ruke. Ovom mraku dužni smo pružati otpor, dok se ne svrgne.”

Nikola Grmoja napisao je; “Sve sam do u detalje, ne samo opisao nego i “nacrtao” na vrijeme. Potražite moje istupe o Pavi Vujnovcu, Mariju Radiću, špijunu Jurčeviću, Davoru Franiću i ostatku vesele družine. Ideologija je tu samo krinka za prljave gospodarske interese i mutni kapital. Čestitke Vujnovcu! Ako je bilo dvojbe, sad je više nema, postao je stvarni gospodar Hrvatske.

SDP je na Twitteru objavio fotomontažu na kojoj je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, a kojom se osvrće na objavu kako su HDZ i Domovinski pokret okupili Vladu. “Bilo je na -50%, nije mogao odoljeti! Međunarodni dan političke trgovine”, poručuju iz SDP-a.

Mirela Ahmetović iz SDP-a napisala je” Nije problem ni SDSS, ni “veleizdajnik Plenković” ni kultura. U pitanju je cijelo vrijeme bila energetika koju je DP dobio u miraz. Raduje se bivši ekskluzivni partner Gazproma, a i Plenković što je u Vladu primio “proruse”. Hrvatska pomirba 2.0. Sad će plin odmah pojeftiniti.”

Foto naslovnica: platforma X/SDP Hrvatska – Ilustracija

Odgovori