Prije 31. godinu zrakoplovi JA napali teritorij Mađarske

Domovinski rat Nove obavijesti Vijesti

U nedjelju, 27. listopada 1991 godine , između 20 sati i 30 minuta i 21 sat, dva jugoslavenska zrakoplova pojavila u mađarskom zračnom prostoru, u dubini od kilometar i pol. Poslije toga bačene su kasetne bombe, zbog čega je srušena ograda groblja i više nadgrobnih spomenika. U četvrti »Danko« pogođen je krov jedne obiteljske kuće koja je jako oštećena. Iz zrakoplova ispucani su i meci na okolicu. Zbog detonacija, više prozorskih stakala je popucalo. Pogođena je cesta te se pretpostavlja da je bomba pala u obližnje kukuruzište. Na svu sreću, nitko od mještana nije ozlijeđen. ” »Došlo je do alarmiranja mađarskih zrakoplova te njihovog patroliranja u blizini dotične mađarsko-jugoslavenske granice. Jedan jugoslavenski zrakoplov koji je letio u niskom letu povrijedio je mađarski zračni prostor, te je veću količinu granata, naboja kumulativne moći, lansirao koje su potom pale na područje Bercsa, na njegov sjeverno-istočni dio.

Nitko nije ozlijeđen, ali u više kuća prouzročena je manja ili veća šteta ” rekao je Portparol mađarske vojske Gyorgy Kelet.

Svakako treba reći, da su tog dana, u Budimpešti bili predstavnici Srbije i ministar vanjskih poslova Srbije, na radnom sastanku . Dakle, ovaj zločin je pokazatelj da “odbjegli” generali i veliki dio Srba koji su “maštali” o ideji “Velike Srbije” nisu držali osnovnih prava i običaja ratovanja, poštivali tuđi teritorij, pa i jedne nezavisne i samostalne države poput Mađarske.

Odgovori