Održano natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH – “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku”

Nove obavijesti

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, poznato kao “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku”, održalo se danas, u utorak 8. svibnja 2024., na području bivše vojarne u Šepurinama, Nina, Ninskih Stanova, Žerave, sa završetkom u Gradu Zadru.

Ovogodišnje natjecanje provodilo se u spomen obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović – Gavran” i 30. godišnjice pogibije brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana.

Ukupno je sudjelovalo 80 sudionika, 72 natjecatelja i osam natjecateljica, od toga 40 pripadnika/ca Hrvatske vojske, 10 Ministarstava unutarnjih poslova, 30 iz savezničkih i partnerskih oružanih snaga iz 12 država (Sjedinjene Američke Države, Francuska Republika, Republika Litva, Rumunjska, Slovačka Republika, Češka Republika, Kosovo, Republika Bugarska, Bosna i Hercegovina, Republika Poljska, Republika Slovenija i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske) te jednog NATO zapovjedništva. prošlo je stazu dugu približno 34 kilometra na kojoj su morali uspješno savladati sedam različitih radnih točaka: topografiju (navigacija), prolazak kontaminiranog zemljišta, izvlačenje ranjenika pod paljbom, bacanje ručne bombe, pješačke zapreke, prelazak zapreke tirolskom prečnicom, svladavanje kosine užetom te prelazak vodene zapreke. Tijekom prolaska staze natjecatelji su nosili obaveznu opremu i naoružanje težine 17 kilograma, a natjecanje su simbolično završili pozdravljajući u cilju hrvatsku zastavu i zastavu svoje države te pozvonili zvonom.

Nositelj i glavni koordinator natjecanja je prvi dočasnik Oružanih snaga Republike Hrvatske časnički namjesnik Dražen Klanjec, a zapovjednik natjecanja je brigadir Renato Paradi.

Natjecanje je započelo ispred bivše vojarne u Šepurinama kod Zadra s početkom u 6 sati, a završilo je kod crkve Svetog Donata u gradu Zadru u 12 sati, gdje se održala svečanost povodom završetka natjecanja i proglašenje pobjednika.

Prva dva mjesta u apsolutnoj kategoriji (i u kategoriji najboljih pripadnika Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova) osvojila su dvojica pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga. Treći je bio narednik Ivica Budić iz Zapovjedništva za potporu. Najbolji iz konkurencije pripadnika oružanih snaga saveznika i partnera je desetnik Matija Ivaković iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a najbolja među pripadnicama Oružanih snaga RH je satnica Danijela Vrhovski iz Zapovjedništva za potporu.

Pobjednik natjecanja, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga istaknuo je kako mu pobjeda donosi ponos i sreću te kako mu predstavlja dodatnu motivaciju za daljnja usavršavanja vojničkih vještina, ali i znanja.

Najteža točka bila je orijentacija s obzirom da je bilo rano jutro i nije bilo lako provlačiti se kroz mokru vegetaciju. U trenutcima kad mi je bilo najteže, sjetio sam se Gavrana. Zato mi je bilo izuzetno emotivno preuzeti pehar baš od njegove majke”, rekao je pripadnik ove elitne postrojbe Hrvatske vojske.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić čestitao je pobjednicima natjecanja: “Iskrene čestitke pobjedniku natjecanja pripadniku Zapovjedništva specijalnih snaga koji je u konkurenciji 80 natjecatelja, pripadnika Oružanih snaga RH i oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja, pokazao izvrsnu psihofizičku spremnost, motiviranost i snagu. Čestitam i drugo i treće plasiranima, kao i svim ostalim sudionicima koji su uspješno došli do cilja savladavši sve izazove”.

Predsjednik Republike i zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, koji je također sudjelovao u obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović-Gavran“ Šepurine, odlikovao je Središte gardijsko za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović-Gavran“  Redom Bana Jelačića za izniman doprinos u ustroju i razvitku  Oružanih snaga Republike Hrvatske. Uz predsjednika Republike sudjelovali su i savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Uoči dodjele odlikovanja pročitana je povjesnica Središta gardijskog, postrojbe koja je osnovana 17. travnja 1994. godine na inicijativu generala Ante Gotovine. Cilj postrojbe je stvaranje visoko profesionalnog i autoritativnog dočasnika odnosno zapovjednika desetine ili voda koji će biti primjer podređenima i uzdanica nadređenima uz visoku nacionalnu svijest i s osobnošću hrvatskog vojnika

Prvi dočasnik Zapovjedništva specijalnih snaga – naš je pripadnik, prvi dočasnik Hrvatske kopnene vojske – naš je pripadnik , prvi dočasnik Središta za razvoj vođa – naš je pripadnik, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga – naš je pripadnik, zapovjednik Središta za razvoj vođa Marko Babić – naš je pripadnik i mnogi naši pripadnici i polaznici raznih obuka obnašali su ili još uvijek obnašaju odgovorne dužnosti u Hrvatskoj vojsci“, rekao je između ostalog umirovljeni djelatnik Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović-Gavran“ Šepurine Željko Turić koji je čitao povjesnicu Središta.

Ovom prigodom održan je taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Oružanih snaga RH, nastup akrobatske grupe HRZ-a “Krila Oluje”, pokazna vježba vojno – akrobatske skupine Počasno – zaštitne bojne te glazbene izvedbe klape HRM-a “Sveti Juraj”. Posebnu počast zaslužili su bivši djelatnici Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović – Gavran”.

U suradnji s Udrugom ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”, u čast svoje postrojbe organizirali su Memorijalnu hodnju veterana Domovinskog rata od vojarne Šepurine do Poljane pape Ivana Pavla II.

Natjecanja za najspremnijeg pripadnika započeta su 2012. godine pod nazivom “Prvi za Hrvatsku” i nastavak su natjecanja koja su održavana od 1997. do 2000. godine pod nazivom “Prvi do Knina, prvi do slobode.” U znak sjećanja na heroja Domovinskog rata te pobjednika prvog natjecanja “Prvi do Knina, prvi do slobode” bojnika Davora Jovića, od 2018. godine natjecanje nosi naziv “Memorijali bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku.”

Od 2014. godine natjecanje ima i međunarodni karakter. U zasebnoj konkurenciji istodobno okuplja i pripadnike savezničkih i partnerskih oružanih snaga te se odvija pod nazivom “Best Soldier Competitoin” promovirajući tako načelo suradnje, interoperabilnosti i zajedničkog djelovanja.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Odgovori