Dan dubrovačkih branitelja – Odavanje počasti poginulim braniteljima i civilima

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Najteži dan za Dubrovnik upravo je bio 6. prosinac, a na prvoj crti obrane grada branilo je točno 163 branitelja, po čemu će dubrovačka 163. brigada HV-a kasnije dobiti svoju oznaku “163”.

Obilježavanje Dan dubrovačkih branitelja, započeo je u nedjelju 3. prosinca a završava 11. prosinca. Svečanost obilježavanja započelo je križnim putem na Srđu i odavanjem počasti svim poginulim braniteljima i civilima. Program obilježavanja 3. prosinca završio je projekcijom dokumentarnog filma ” Ljudi od mora” koji se održao u kinu Sloboda.

Milan Milišić, pjesnik srpskog podrijetla, prva je žrtva napada na grad Dubrovnik. Poginuo je u svom stanu 5. listopada 1991. godine od krhotine četničke granate ispaljene s raketne topovnjače.

U napadima od 8. studenoga do 14. studenoga te 6. prosinca na uže gradsko područje je palo oko 5.000 topničkih projektila, poginulo je 53, a ranjeno više od 180 civila i branitelja.

Dubrovnik je od 20. studenog bio u okruženju, a prva crta obrane postavljena je na potezu naselje Sustjepan (na zapadnom prilazu Gradu) – naselje Nuncijata – Jadranska magistrala (iznad naselja Gruž i Starog Grada) – utvrda Imperial na brdu Srđ – naselje Orkanski visovi – hotel Belvedere (na istočnom prilazu Gradu Dubrovniku). Malobrojni minobacači su raspoređeni u kampu Solitudo na Babinom kuku te Bogišićevom parku na Ilijinoj Glavici.

U obrani Dubrovnika pomagao je zastavnik JNA Jovan Sredojević, koji je ostao u Jugo armiji po nagovoru zapovjednika obrane Grada Dubrovnika, generalom Marinovićem, te je dostavljao izuzetno važne informacije s rasporedom snaga JNA na okupiranom području, vojne karte s označenim minskim poljima i planove okupatorske vojske Hrvatskoj vojsci te brojne druge vrijedne informacije.

Jovana Sredojevića su pripadnici JNA ubili 24. ožujka 1992. godine.

U opkoljenom gradu, koji je bio bez električne energije i vode, na prostoru ne većem od 10-ak km2, u zatočeništvu je ostalo oko 50.000 stanovnika i izbjeglica iz Dubrovačkog primorja, Rijeke dubrovačke, Župe i Konavala. Tijekom svih ovih napada i opsade Dubrovnika, neprijateljska vojska je bacala letke s pozivom na predaju i pružanje otpora braniteljima Dubrovnika.

JRM je tukla hotele s izbjeglicama a prilikom gašenja požara u hotelu Libertas, koji je bio pretrpan izbjeglicama, poginula su trojica vatrogasaca. Poginulo je četrnaest civila, a 52 ih je bilo ranjeno. Poginulo je i pet branitelja, od čega četvorica u Sustjepanu koji je cijeli dan bio pod udarom topništva i pješaštva JNA. 

Najteži dan za Dubrovnik upravo je bio 6. prosinac, a na prvoj crti obrane grada branilo je točno 163 branitelja, po čemu će dubrovačka 163. brigada HV-a kasnije dobiti svoju oznaku “163”.


U sklopu programa, u ponedjeljak, 4. prosinca u Muzeju Domovinskog rata otvorena je izložba „15 godina Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik u tvrđavi Imperijal“, a u Dvorani Pape Ivana Pavla II održat će se predavanje „Hrvatski branitelji i njihove obitelji u svjetlu ratnih i poratnih iskustava“.

Program u utorak, 5. prosinca započet će odavanjem počasti poginulim braniteljima Domovinskog rata na cijelom gradskom području te satom povijesti o Domovinskom ratu u dubrovačkim školama, nakon čega slijedi predstavljanje novog idejnog rješenja Sobe branitelja. U Dvorani Pape Ivana Pavla II bit će predstavljena knjiga Đura Kovačevića „Tako je pisao Ajant“, dok će se u dvorani Visia prikazati film Jakova Sedlara pod nazivom „Niti zaboraviti, niti oprostiti“. U večernjim satima u Crkvi Male braće održat će se koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i klape sv. Juraj.

Poseban program predviđen je za sam Dan dubrovačkih branitelja, u srijedu, 6. prosinca. Nakon odavanja počasti svim poginulim braniteljima na groblju Boninovo i na drugim lokacijama, središnji komemorativni program održat će se kod križa na Srđu, dok će se u Sponzi otvoriti izložba „Hrvatski školski brod Jadran 1933.- 2023.-matična luka Split“. Poslijepodne će se održati mimohod Gradske glazbe Dubrovnik, a u katedrali će biti služena svečana sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. U večernjim satima projicirat će se 3D mapping stradanja Festivalske palače, dok će na Stradunu nastupiti Tomislav Bralić i klapa Intrade.

U četvrtak, 7. prosinca biti će prikazan film Jakova Sedlara „Tuđman: neispričana priča“ u dvorani Visia, dok će u petak biti predstavljena monografija „Iz opkoljenog Dubrovnika za Vjesnik u Zagrebu“ autor Suada Ahmetovića u Dvorani Pape Ivana Pavla II.

Obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja nastavlja se utrkom Stazom “deva”, koja će se održati u subotu, 9. prosinca na serpentinama uz Srđ, a program završava 11. prosinca Tribinom „Povijest hrvatskog domobranstva 1868.-1945.“. 

Odgovori