Komletinci – mjesto velikog stradavanja hrvatskih branitelja

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

U ponedjeljak 4. prosinca obilježila se 32. obljetnica velike bitke za Komletince. Toga dana , 4. prosinca 1991. godine, 105. brigada HV-a Bjelovar, zajedno s 2. bojnom 109. vinkovačke brigade, nepotpunom 83. samostalnom zagrebačkom bojnom, jednom satnijom 2. bojne županjske 131. brigade i grupom boraca HOS-a, borbenim djelovanjem zadala je težak udarac višestruko nadmoćnijem agresoru zaustavivši njegovo stalno napredovanje.

Na 32. obljetnicu velike bitke, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestima pogibije branitelja i na spomen-obilježju u središtu Komletinaca odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima. Nakon komemoracije za sve je poginule branitelje služena misa zadušnica u župnoj crkvi.

f 260 of 288

O snazi i značenju udarca najbolje govori činjenica da nakon tog poraza neprijatelj više nije uspijevao proširiti okupirani teritorij.

Jak topnički napad u kojem je neprijatelj tukao iz svih raspoloživih oruđa, od minobacača do haubica i tenkovskih topova, započeo je već rano ujutro u 4.05 sati i trajao do 13 sati, a već u 14 sati započeo je silovit pješački napad. Brigada je tada u samo nekoliko minuta imala devet poginulih i trojicu teško ranjenih boraca. Neprijatelj je u tim trenucima na dva pravca uspio probiti prvu crtu obrane, nakon čega su očekivali naše povlačenje, no mi smo na oba pravca krenuli u žestok protunapad koji nisu očekivali.

Na pravcu djelovanja prema Privlaci, Otoku i Komletincima djelovale su 36. i 51. motorizirana brigada, 252. oklopna brigada, 16. mješoviti artiljerijski puk te valjevska motorizirana brigada, a odnos snaga je bio otprilike 5:1 u korist neprijatelja.

Uspjeli su odbaciti njihove snage i nanijeti Srbima znatne gubitke, što je nakon pada i tragedije Vukovara bilo pravo ohrabrenje za Komletince i Vinkovce.

Iz 105. brigade HV-a poginuli su Igor Čorić, Ivan Dikšić, Josip Grahovac, Stevica Ivanović, Draško Pavić, Josip Sermek, Momčilo Vukašinović i Sebastijan Župarić, a još trojica branitelja su ranjena.

Odgovori