Zločin u Lovasu – natjerali su civile da “očiste “minsko polje

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas je 31. godina od zločina nad civilima. Na današnji dan, 18. listopada 1991., mještani Lovasa i Opatovaca prisjećaju se srpskog zločina i okrutnosti srpskih pobunjenika i terorista, uz pomoć dobrovoljaca iz Srbije i JNA .

Danas su brojni Lovaščani, Opatovčani i njihovi uzvanici još jednom odali počast svim žrtvama velikosrpske agresije.

Obilježavanje je, zbog građevinskih radova na izgradnji spomen područja minskoga polja, ove godine iznimno održano na spomen obilježju masovne grobnice na lovaskom katoličkom groblju. Nakon čitanja imena svih ubijenih, poginulih i nestalih mještana Općine Lovas i prigodnog obraćanja općinske načelnice, kao i molitve predvođene župnikom Marinom Putilinom, uslijedilo je, uz sve vojne počasti i mirozov, polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Podno spomen obilježja, vijence su položila izaslanstva obitelji stradalih, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Općine Lovas, Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Lovas, Hrvatskih suverenista, Udruge braniteljica te beogradskih „Žena u crnom“, kao i gđa Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo Beograd. Nakon polaganja vijenaca, uslijedila je pobožnost Križnoga puta, koju je predvodio župnik Putilin. Postajama Kristove muke, kroz molitvu, župljani su se prisjećali svojih najmilijih stradalih u obrani Domovine, moleći za njihove duše.


Dana 18. listopada 1991. godine, skupina u kojoj je bio 51 lovaski Hrvat prisilno je, a nakon cjelodnevnog mučenja i zlostavljanja koje su nad njima provodili pripadnici tzv. JNA i četnika, odvedena na „čišćenje“ minskoga polja u selu. Kolonu izmučenih Lovaščana predvodili su domaći izdajnici, uz pratnju velikog broja pripadnika paravojne jedinice Dušan Silni i vod rezervista Jugoslavenske vojske. U tom strašnom zločinu ubijen je 21 Lovaščanin, a 14 ih je ranjeno. Istoga dana kasnije, ubijene su još 23 osobe – 19 iz Lovasa, jedna osoba iz Opatovca, jedna iz Sotina te dvije iz Tovarnika.


Kako su tragična stradavanja Lovaščana i Opatovčana započela okupacijom oba naselja, a nastavila se sve do 1993. godine i kako su se mještani uključili u obranu i ostalih dijelova Hrvatske te ginuli i na drugim ratištima, konačna bilanca stradanja mještana Općine Lovas u Domovinskom ratu je 89 poginulih i ubijenih te jedna nestala osoba.


Za sve ove zločine, ubojstva nedužnih civila, protjerivanja stanovništva, silovanje žena, mučenja i pljačku, nitko nije odgovarao jer sramotna presuda srbijanskog pravosuđa, kojom je dosuđeno 23 godine zatvora za zločince, ne može bitI i nije adekvatna kazna za sve stravične, okrutne i neljudske zločine počinjene u Lovasu i Opatovcu tijekom okupacije.


Izvor : općina Lovas/FB- T. Cirba

Odgovori