Započelo suđenje 62-godišnjem pripadniku zloglasne srpske paravojne formacije Leva Supoderica, Ivici Husniku.

Domovinski rat Nove obavijesti Riječ branitelja Vijesti

Na osječkom Županijskom sudu u ponedjeljak je počelo suđenje 62-godišnjem Ivici Husniku, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u okupiranom Vukovaru 1992. i silovanje tada 18-godišnje žrtve.

Husnika je u srpnju 2022. Srbija izručila Hrvatskoj, temeljem raspisane međunarodne tjeralice, jer je pravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda iz 1997. u odsutnosti bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a nakon izručenja tražio je obnovu postupka.

Teretilo ga se da je, uz još petoricu okrivljenika, među kojima je i njegov danas pokojni brat Michael, u okupiranom Vukovaru u travnju 1992. silovao tada 18-godišnju žrtvu.

Husnik je 2017. u Beogradu, skupa s još sedam pripadnika Teritorijalne obrane Vukovar i srpske paravojne formacije “Leva supoderica”, koje su bile u sastavu tzv. JNA, pravomoćno osuđen na 15. godina zatvora za ratni zločin protiv hrvatskih ratnih zarobljenika, u studenom 1991. godine na Ovčari, kod Vukovara.

Kako tijekom boravka u Srbiji nije uspio dobiti srbijansko državljanstvo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa tražilo je njegovo izručenje, radi odsluženja zatvorske kazne, temeljem pravomoćne presude koja mu je izrečena u Hrvatskoj pa je 7. srpnja 2022. godine i izručen.

Na početku suđenja u Osijeku Sudsko vijeće je, na prijedlog tužiteljstva, s obzirom na vrstu kaznenog djela i okolnosti počinjenja, odlučilo isključiti javnost, zbog zaštite osobnog i obiteljskog dostojanstva žrtve pa će se dokazni postupak provoditi bez nazočnosti medija.

Obrana je najavila kako optuženi Husnik želi iznijeti svoju obranu na početku postupka, a suđenje će se nastaviti ispitivanjem svjedoka, piše 24.sata.


Srbija je Hrvatskoj izručila Ivicu Atanasijevića (61), Vukovarca koji je rođen kao Ivan Husnik, ali je 1996. godine promijenio ime i prezime. Atanasijevića – po ocu Hrvata, po majci Srbina – Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu osudio je na 15 godina zatvora zbog ubojstva ranjenika odvedenog iz vukovarske bolnice na Ovčaru nakon sloma pada grada u studenom 1991. godine. Atanasijević je na suđenju svjedočio o tome što je vidio na Ovčari tijekom strijeljana zarobljenika, a prema vlastitom priznanju osobno je usmrtio jednog zarobljenika na što ga je, kako je naveo, prisilio stanoviti zapovjednik Topola.

Nikola Kajkić, prošle godine komentirao je izručenje Husnika Hrvatakoj– Osobno sam s njim razgovarao u Srbiji prije sedam-osam godina kada sam pripremao materijal za snimanje dokumentarca „Ovčara neispričana priča”. U razgovoru s njim uvjerio sam se da je bio jedan od počinitelja, a ujedno i svjedok tog događaja i da je voljan svoja saznanja o tom zločinu podijeliti s istražnim tijelima u Hrvatskoj. Evo mu prilike

Toliko leševa na jednom mjestu nisam vidio ni na filmu. Jama iznad koje su strijeljani zarobljenici bila je puna leševa, a oko nje bilo je 40-50 osoba. U streljačkom vodu, koji je stajao na udaljenosti od dva-tri metra od zarobljenika, bilo je pet-šest ili sedam-osam osoba. Netko je rekao: ‘Pucaj, ustašo, na svoje!’, a ja sam rekao da ne mogu. Onda sam povukao obarač, ali puška nije opalila. Narednik Topola mi je uzeo pušku i pucao u jednog zarobljenika te rekao: ‘Tako treba!’. Dovedena je nova skupina zarobljenika, Topola mi je vratio pušku, a svoju mi je držao uperenu u leđa. Opalio sam i čovjek je pao ispred mene – svjedočio je sudu Atanasijević, pripadnik zloglasne srpske paravojne formacije Leva Supoderica.

Odgovori