Omege obilježile 32. godišnjicu osnutka postrojbe i 21. godišnjicu Udruge specijalne policije „Omege“.

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas 23. veljače, u 11.30 sati u organizaciji Udruge specijalne policije „Omege“ uz podršku Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, obilježila je 32. godišnjicu osnutka ove elitne, časne i prije svega jedinstvene postrojbe u Domovinskom ratu, te 21. godišnjicu Udruge specijalne policije „Omege“.

Na ovaj spomen dan, prisjetili su se šestorice hrvatskih vitezova koji su imali povijesnu privilegiju i čast sudjelovati u stvaranju naše domovine, braneći stoljetno ognjište svojih predaka i time sebe trajno utkali u stvaranje naše slobode, a prisjetili su se i umrlih članova udruge i Pripadnika Specijalne jedinice njih čak 36-oricu.

Njihova imena pročitali su mladi, a povjesnicu postrojbe pročitala je policijska službenica PU bjelovarsko-bilogorske, Maja Barbir Grubić.

Ispred spomen obilježja u čast svim poginulim i umrlim pripadnicima, vijence su položili predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije, članovi Udruge specijalne policije Omege, izaslanik ministra Ministarstva hrvatskih branitelja RH i ravnatelj za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć branitelja Dinko Tandara, predstavnici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, te predstavnici Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća trenutcima tišine odana je počast svim hrvatskim redarstvenicima i svim hrvatskim braniteljima koji su svoj život dali za domovinu kao i za sve članove „Omega“.

Potom je održana kraća molitva za sve poginule i umrle pripadnike „Omega“ kao i za sve hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu.

Nakon polaganja vijenaca i molitve ispred spomen obilježja, održana je Sveta misa u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru, piše Bjelovar.info.

P O V J E S N I C A

 23. veljače 1991. godine u Bjelovaru je osnovana Posebna jedinica policije, u vrijeme kada je policija predstavljala jedinu organiziranu oružanu formaciju za suprotstavljanje sve militantnijem neprijatelju koji je započeo s izvođenjem terorističkih aktivnosti. Odlukom ministra unutarnjih poslova RH u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj ustrojena je ta Posebna jedinica policije koja je te iste 1991. godine preimenovana u Specijalnu jedinicu policije „Omege“.

Posebna jedinica policije bila je sastavljena od psihofizički najsposobnijih djelatnika iz policijskih postaja Bjelovar, Križevci, Koprivnica, Đurđevac, Virovitica, Čazma, Daruvar, Grubišno Polje i Pakrac, od hrabrih, časnih i istinskih domoljuba, od mladih ljudi koji su bili spremni na žrtvu, na obranu reda i mira nove, demokratske Hrvatske države koja se tek budila. Zbog specifične situacije u Gradu Bjelovaru gdje su tada bile smještene četiri neprijateljske vojarne, jedinica je dislocirana na području Male Pisanice u nastavnom centru Kukavica i u planinarskom domu Kamenitovac.

Već svoje prvo borbeno djelovanje i „prvo vatreno krštenje“ je bilo 2. ožujka 1991. godine u Pakracu. Omege su kontinuirano bile prisutne u Pakracu, sudjelovale su u sukobima s tadašnjom Jugoslavenskom narodnom armijom i pripadnicima paravojnih četničkih postrojbi u Glini, Siraču, Kusonjama, Doljanima (oslobađenje vojarne), Daruvaru, Grubišnom Polju, Bjelovaru (oslobađanje vojarne), Lipiku, u vojno-redarstvenoj operaciji Otkos 10, Slavonskom Brodu, Maslenici, vojno-redarstvenim akcijama Poskok i Medački Džep te na kraju na jugu Hrvatske na južnom bojištu. Svoju posebnu snagu i spremnost na sva borbena djelovanja odali su svojim sudjelovanjem u vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja. Pripadnici Omega su u razdobljima od siječnja 1993. do kolovoza 1995. godine, obnašali borbene zadaće i držali položaje razgraničenja na Velebitu. Također su u vremenskim intervalima od 1993. pa sve do 2001. godine obnašali zadaće očuvanja integriteta u dubrovačkom zaleđu.
 
Viteški i časno, hrabri pripadnici “Omega” dokazali su nebrojeno puta da nema te zadaće, koju u interesu svoga naroda nisu bili u stanju izvršiti. Pa bile one pod cijenu života. Srčano i herojski, podnijeli su svaki teret, svaki zadatak na koji su bili upućeni diljem svoje voljene Domovine, gdje su bile najveće ugroze i gdje se ginulo. Tijekom Domovinskog rata u obrani suvereniteta naše države svoje živote na oltar domovine su položili njih šestorica: Željko, Ivica, Dražen, Dubravko, Davor i Saša. Teže i lakše je ranjeno 50 djelatnika aktivnog i pričuvnog sastava Omega, a mnogi i danas trpe fizičke i psihičke tegobe kao posljedice nametnutog nam rata.

Kroz jedinicu je prošlo 302 djelatnika djelatnog sastava i 418 pričuvnih djelatnika. Specijalna jedinica policije Omege je odlukom predsjednika države 2012. godine odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu. 

Nakon ukidanja Specijalne jedinice policije 2002. godine osnovana je Udruga specijalne policije Omege, koja nastavlja na okupljanju što većeg broja bivših pripadnika aktivnog i pričuvnog sastava Specijalne jedinice policije Omege i njima pridruženih osoba s područja Republike Hrvatske, promicanjem i održavanjem identiteta postrojbe SJP PU bjelovarsko-bilogorske Omege, obilježavanje pogibija njihovih pripadnika, važnijih obljetnica, svih bitnijih zbivanja i događaja, posebice onih iz Domovinskog rata. Čuvanjem uspomena na Domovinski rat i na herojska djela njegovih sudionika, te iniciranjem i sudjelovanjem u njegovom znanstvenom, umjetničkom, vjerskom i spomeničkom iskazivanju, zaštitom časti i dostojanstva poginulih u Domovinskom ratu.

Hvala vam „Omege“ za svaki dan, mjesec, godinu koje ste proveli daleko od svojih najmilijih, za svaku bol, ranu, krv i znoj, za sve ono što ste utkali u temelje slobodne nam Hrvatske. Hvala svima vama koji ste bili pripadnici „Omege“ kad je trebalo, vječna slava i hvala onima koji nisu dočekali slobodu. Budite ponosni za sve što ste učinili za svoje obitelji, djecu, za svoj narod i svoju Hrvatsku.

Izvor: PU bjelovarsko-bilogorska

Odgovori