UZNEMIRUJUĆI DOGAĐAJ NA MARKOVOM TRGU: Nepoznati muškarac se zapalio ispred zgrade Vlade RH

Nove obavijesti Vijesti

Gornjim Gradom danas odjekuju sirene Hitne pomoći i policije. Stanje unesrećenog muškarca koji se zapalio ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske na Markovom trgu još je nepoznato.

Prema izvještajima, nepoznati muškarac se oko 9:40 sati polio benzinom i zapalio. Na mjesto događaja upućena je Hitna pomoć, potvrđeno je za N1 iz Policijske uprave zagrebačke.

Policijska uprava zagrebačka potvrdila je da su dobili dojavu o događaju u 9.37 sati. “Prema prvim informacijama osoba se zapalila i Hitna je poslana na mjesto događaja. Trenutno se utvrđuju sve okolnosti događaja”, kratko su izjavili iz policije.

Svjedok očevidac je za Jutarnji list rekao da je uočio muškarca kako se u neposrednoj blizini zgrade Vlade i u vidno rastrojenom stanju polijeva nekom tekućinom. O tom potezu je vrlo brzo bilo obaviješteno osiguranje, ali kad su ponovno pogledali prema muškarcu kako bi krenuli prema njemu i legitimirali ga, već je bio zahvaćen vatrom.

Mjesto nesreće obišao je i premijer Andrej Plenković. Policija je trakom zatvorila prilaz Markovom trgu na udaljenosti od 50 metara, ne puštajući nikoga, ostavljajući samo mali prolaz za zaposlenike i stanare.

Kako saznaje Jutarnji list, ozlijeđeni muškarac nalazi se u KBC-u Sestre Milosrdnice. Liječnici mu se bore za život. Navodno ima opekline na 90 posto tijela.

U teškom je stanju i životno je ugrožen te se provode mjere intenzivnog liječenja. Liječnici će službenu izjavu o stanju unesrećenog dati u podne.


Nadopuna u 12.50 sati

Hrvatsko novinarsko društvo oglasilo se povodom fotografija na kojim se vidi goruća osoba.

Pozivamo sve medije da ne objavljuju fotografije koje prikazuju osobu koja se jutros polila benzinom i zapalila na Markovu trgu u Zagrebu, odnosno da ih povuku.

Podsjećamo na Kodeks časti hrvatskih novinara, odnosno članak 15. i 16., koji kažu da se od novinara i medija zahtijeva posebna pozornost, obazrivost i odgovornost pri izvještavanju o samoubojstvima, nesrećama, osobnim tragedijama, bolestima, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima. Novinar treba izbjegavati intervjuiranje i prikazivanje osoba koje su izravno ili neizravno pogođene tim događajima, osim kada je riječ o iznimnom javnom interesu. U tom je slučaju novinar dužan voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještava.

Također, vijesti o samoubojstvima i pokušajima samoubojstava se ne naglašavaju te ih treba svesti na najmanju moguću mjeru. Potrebno je pridržavati se stručnih smjernica za izvještavanje o samoubojstvima.

Za Izvršni odbor HND-a

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a 

Odgovori