Pripadnici Oružanih snaga RH sudjelovali u 7. pohodu za hrvatske branitelje poginule na Velebitu

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

Preko stotinu pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uključujući Hrvatsku kopnenu vojsku i Hrvatsku ratnu mornaricu, sudjelovalo je u subotu, 8. lipnja 2024. godine, na 7. pohodu za hrvatske branitelje poginule na Velebitu. Pohod je organiziran od strane Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Susret je obilježen na prostoru Jurjevića stanova, kod Dušica podno Svetog brda na visini od 1260 metara. Pripadnici Hrvatske vojske okupili su se kod spomen obilježja gdje su izaslanstva upalila svijeće. Vojni kapelan velečasni Josip Šimatović predvodio je molitvu za sve poginule branitelje i civilne žrtve stradale u Domovinskom ratu s područja Velebita.

Nakon dolaska na prostor Dušica, podno Svetog Brda, velečasni Šimatović predvodio je svetu misu sa župnicima iz Gospića, O. Antom Kneževićem i O. Tihom Radanom. Zahvalio se svima koji su se odazvali na ovaj pohod u spomen na poginule branitelje.

Prije misnog slavlja, svoja svjedočenja iznijeli su sudionici ratnih događanja na tom području, pripadnik 1. gardijske brigade gardijske “Tigrovi” i pripadnik Specijalne policije “Grom” iz Karlovca.

Nakon misnog slavlja, uslijedio je uspon na drugi po visini vrh Velebita Sveto brdo (1572 metra), s kojeg pogled nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Pohod je ujedno bio i humanitarnog karaktera. Kupnjom prigodne majice prikupljen je novac koji će se donirati za potrebe Dječje bolnice Srebrnjak u Zagrebu.

Na 7. pohodu za hrvatske branitelje poginule na Velebitu na relaciji Mali Alan – Dušice – Sveto brdo, u organizaciji Specijalne jedinice policije Grom Policijske uprave karlovačke i Hrvatskog planinarskog društva, sudjelovalo je preko 500 sudionika. Ovaj događaj pokazuje duboko poštovanje i zahvalnost prema onima koji su dali svoje živote za domovinu.


Tijekom Domovinskog rata, Velebit je bio ključno bojište gdje su hrvatski branitelji ostvarili značajne pobjede, ali i teške gubitke.

Velebit je bio mjesto intenzivnih borbi tijekom rata. Branitelji su se borili protiv velikih izazova, uključujući teške vremenske uvjete i neprohodan teren. Unatoč tome, uspjeli su održati linije obrane.

Danas, pohodi poput ovog služe kao snažan podsjetnik na hrabrost i žrtvu hrvatskih branitelja. Oni također pružaju priliku za odavanje počasti onima koji su dali svoje živote za domovinu. Također ističe važnost očuvanja sjećanja na Domovinski rat i čuvanja vrijednosti za koje su se branitelji borili.

Izvor: MORH Foto: OSRH

Odgovori