Gradonačelnik Dubrovnika i predsjednik Gradskog vijeća zajedno u Mimohodu sjećanja povodom srebreničkog genocida

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Dubrovnik, 11. srpnja 2024. — Gradonačelnik Grada Dubrovnika, Mato Franković, i predsjednik Gradskog vijeća, Marko Potrebica, danas su se pridružili sudionicima Mimohoda sjećanja povodom 29. godišnjice srebreničkog genocida.

Tradicionalno organiziran od strane Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika, ovaj događaj okupio je građane kako bi odali počast žrtvama.

Okupljeni su se kod velike Onofrijeve fontane, a potom su se uputili u mimohod Stradunom. U dubrovačkom portu, kao simboličan čin sjećanja, bačeni su ljiljani – cvijet koji simbolizira tugu i poštovanje prema žrtvama.

Gradonačelnik Franković istaknuo je važnost riječi “genocid” i naglasio da se ne radi o osuđivanju cijelog naroda, već o politici genocida. “Na žalost, politika u Srbiji nije se promijenila. Onaj narod koji ne suočava se s vlastitim greškama i zločinima ne može napredovati. Moramo se zalagati za istinu i upozoravati na potrebu promjene politike”, rekao je gradonačelnik.

Dubrovnik se tako pridružuje obiteljima žrtava u odavanju počasti, ali i u apelu za promjenom političkog kursa. Sve ono što je bilo ne može se promijeniti dok se politika ne transformira. Ovaj Mimohod sjećanja podsjeća nas na važnost suočavanja s prošlošću kako bismo gradili bolju budućnost.

Podsjetimo, srebrenički genocid smatra se najtežim ratnim zločinom počinjenim na europskome tlu nakon Drugog svjetskog rata, a Ujedinjeni Narodi su 23. svibnja 2024. godine usvojili rezoluciju kojom se 11. srpnja proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Izvor: Grad Dubrovnik

Odgovori