U Vinkovcima započeli Xl. Rimski dani

Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

VINKOVCI, 14. lipnja 2024. (Hina) – Mimohodom sudionika, predvođenih carom i njegovom družicom, od središta Vinkovaca do parka Lenije, u petak navečer počeli su XI. Rimski dani koji se održavaju pod geslom “Oni za kojima djevojke uzdišu” i posvećeni su sportašima. 

Rimskim danima slavimo bogatstvo povijesnog i kulturnog nasljeđa jednog od najstarijih svjetskih gradova, grada koji i danas odiše posebnim šarmom, nečim što se ne može riječima opisati, što se mora doživjeti“, poručio je na zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić podsjetivši na više od 8.300 godina kontinuirane naseljenosti na tlu Vinkovaca, što ga čini najstarijim naseljem u Europi.

Tu se, rekao je, kriju i ogromni turistički potencijali koje organizacijom atrakcija želimo dodatno razvijati kako bi u konačnici u godini imali što više događaja koji će privlačiti goste iz cijele Hrvatske.

Osim borbi gladijatora i sportskim natjecanjima, u kojima će posjetitelji moći uživati tijekom trajanja manifestacije, dio trodnevnog programa koji se održava u parku Lenije je i Rimski sajam s proizvodima i uslugama koje su koristili Rimljani,.

Posjetitelji će imati prigodu kušati i rimske delicije koje će pripremiti učenici vinkovačkih srednjih škola. Učenici osnovnih škola i mališani vrtićke dobi sudjelovat će u edukativnim programima i radionicama koje promoviraju rimsko naslijeđe grada.

U vrijeme vladavine Rima, na tlu Vinkovaca nalazio se rimski grad Colonia Aurelia Cibalae u kojem su rođena i dva rimska cara, braća Valentinijan I. i Valens, jedini rimski carevi rođeni na tlu Hrvatske.

(Hina) 

Odgovori