Nevenka Topalušić

Danas je 9. godina od kada je Nevenka Topalušić preminula uoči prosvjeda hrvatskih branitelja

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Osobno naoružanje nikada nije nosila u akciju. Njen stav je bio bezgranično vjerovanje suborcima kao i to da može ponijeti puno više sanitetskog materijala umjesto oružja i streljiva.

Dana 22. listopada 2014. u 22;49 sati, tijekom prosvjeda hrvatskih branitelja ispred Ministarstva hrvatskih branitelja, Nevenka Topalušić pala je iz svojih kolica , još je disala. Iako u brzoj intervenciji svojih suboraca i Hitne medicinske pomoći, njeno hrabro i borbeno srce u 60 godini života prestalo je kucati.

Herojina Domovinskog rata rođena je 21. studenog 1954. godine, u Gradiću, općina Vrbovec. Djetinjstvo i osnovnu školu provela je u rodnom Gradecu s roditeljima i bratom. Osnovnu školu je završila s odličnim uspjehom. Kao iznimno nadarena učenica s nizom pobjeda na školskim natjecanjima, ishođeno joj je daljnje školovanje u medicinskoj školi u Zadru koju također završava s odličnim uspjehom. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja zapošljava se u Domu zdravlja Vrbovec. Iste godine po prvi puta stupa u brak u kojem je rodila troje djece, sinove Dubravka i Željka te kćer Anu. Uz niz poslova u domu zdravlja radila je i u hitnoj medicinskoj službi, a stečeno znanje pokazalo se vrlo korisnim tijekom Domovinskog rata.

Počekom rujna 1991. godine sudjeluje u formiranju 51. samostalnog bataljuna Vrbovec.

Kao pripadnica Crnih Mambi teško je ranjena u akciji Una, zbog čega je ostatak života provela u invalidskim kolicima. Nakon rata, s četiri metka i 28 gelera u tijelu, rodila je četvrto dijete.

Interventno djeluje u zbrinjavanju i izvlačenju ranjenih zajedno sa sinom Dubravkom. Tijekom akcije uz zbrinjavanje ranjenih pripadnika postrojbe, zbrinjavala je i ranjene civile, kao i stradale neprijateljske vojnike.

Zbog svoje vrhunske stručnosti, hrabrosti i pouzdanosti ulijevala je potpunu sigurnost i samopouzdanje svojim suborcima tijekom svih borbenih akcija. U sve borbene akcije odlazila je s pješaštvom, pješačeći u borbenom rasporedu.

Kao pripadnica Crnih Mambi, teško je ranjena u akciji ”Una”, zbog čega je u invalidskim kolicima provela gotovo dva desetljeća.

Bilo je to u Dubici. Strašno teška akcija… Ali, ona kao da nije marila… Oko nje smrt, krv, ranjeni, a ona trči i pomaže. Pod kišom granata i metaka, krenula je pomoći pokojnom Anti Petrušiću koji je bio još toliko svjestan da shvati kako će Nena poginuti priđe li mu. Izvadio je pištolj i zaprijetio joj da mu ne prilazi jer je znao da su njegove rane smrtne. Ona se nije dala omesti… Krenula je prema njemu i zadobila četiri snajperska metka. Njoj, koja je uvijek svima pomagala, nije imao tko pomoći jer… oko nje su bili samo mrtvi i ranjeni, za dnevno.hr ispričao je njen suborac Hrvoje Grof

Na mjestu gdje je preminula danas ima spomenik, a na Trgu gdje se prosvjedovalo dobilo ime Trg Nevenke Topalušić 29. prosinca 2015 godine.

Na njenom grobu stoji tekst:

Ostavila si tragove koji se ne brišu i dobrotu koja se pamti. Tvoja plemenita duša, veliko srce i častan život zaslužuje da te vječno poštujemo i nikad ne zaboravimo.“

U toku prosvjeda kazala je :

“Ovdje sam zbog toga jer me ubija ova nepravda. Otišla sam u rat da bi bilo bolje mojoj djeci, no niti je bolje mojoj djeci, niti meni. Danas sam ovdje izričito zbog toga da se borim za sebe i za svoju djecu i neću odavdje otići – možete samo mrtvu odnijeti. Ostat ću ovdje dan i noć. Dok god ne umrem tu ću biti. Nevenka Topalušić u svojoj izjavi za braniteljski.hr tijekom prosvjeda

Odlikovana je : Red hrvatskog križa, Spomenica domovinske zahvalnosti i Medalja Oluja.

Odgovori