VARAŽDIN SLAVI 160 GODINA VATROGASTVA: Predsjednik Milanović posjetio vatrogasce i sudjelovao u svečanom mimohodu

Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

Dobrovoljno vatrogasno društvo Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu obilježilo je u petak, 14. lipnja 2024. godine, 160. obljetnicu rada. Obilježavanje je započelo posjetom predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, varaždinskim dobrovoljnim vatrogascima.

Predsjedniku je prijavak podnio zapovjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu, Jurica Buden, nakon čega je predsjednik izvršio smotru postrojenih vatrogasaca. Tom prilikom, predsjedniku RH uručena je povelja počasnog člana Društva, monografija i spomen medalja povodom 160. obljetnice rada.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hravtske / Filip Glas

Nakon toga, održan je svečani mimohod vatrogasnih snaga na kojem je sudjelovalo više stotina vatrogasaca iz svih županijskih vatrogasnih zajednica u Republici Hrvatskoj. Uz predsjednika RH Zorana Milanovića, prigodi su nazočili brojni ugledni gosti, među kojima su bili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, saborski zastupnik Miroslav Marković, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u VaraždinuRadovan Martinec, predsjednik VZŽ Varaždinske Nedeljko Vukalović, predsjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Svečani mimohod, kojim je zapovjedao Ivica Labaš, zapovjednik JVP Grada Varaždina, predvodila je Vatrogasna zajednica Varaždinske županije. U mimohodu su sudjelovali pripadnici MORH-a, pripadnici intervencijskih vatrogasnih postrojbi HVZ-a te vatrogasnih postrojbi u gospodarstvu. Također je u mimohodu sudjelovao ešalon zastava, ali i povijesna vatrogasna vozila te moderna vozila za gašenje požara.

Vježbu je uveličao i prelet protupožarnog zrakoplova Canadair CL 415 i helikoptera Mi 171 Sh Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, nakon čega je održan drugi dio vježbe SIGURNOST 24.

Predsjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu, Martinec, kazao je kako je dan osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu zapisan u analima hrvatskog i svjetskog vatrogastva.

Glavni vatrogasni zapovjednik, Slavko Tucaković, pozdravio je sve visoke uzvanike, sudionike mimohoda i građane koji su pratili događaj. “Ono što činimo svi skupa je za dobrobit naših građana. Nastavimo tako i budimo još jači i veći i imajmo ponosno i veliko vatrogasno srce. Zamolio bih pljesak za sve naše vatrogasce, a posebno za one na području Trogira koji gase i sada požar na otvorenom prostoru.“ izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hravtske / Filip Glas

Nakon završetka mimohoda, visoki uzvanici su se uputili u Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu u kojem je održana svečana sjednica Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu. Na sjednici je prikazan film o radu Društva, a prigoda je iskorištena za dodjelu visokih vatrogasnih priznanja zaslužnim članovima i uzvanicima.

“Vatrogastvo je od svojih početaka bilo sastavni dio modernog političkog života Hrvatske, čak i u vremenu kada je većina stanovništva bila bez standardiziranog jezika i formalnog obrazovanja. Unatoč skromnim sredstvima i osnovnim alatima, vatrogasci su uvijek bili spremni riskirati svoje živote za sigurnost svoje zajednice“, kazao je u obraćanju okupljenima predsjednik Republike Zoran Milanović.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hravtske / Filip Glas

Predsjednik Milanović je, nadalje, istaknuo kako se po organizaciji vatrogastva može vidjeti, u najvećem dijelu Hrvatske, koliko je čvrsta i kohezivna lokalna zajednica i koliko se ljudi drže zajedno.

Također, podsjetio je da je Dobrovoljni vatrogasni zbor osnovan 1864. godine u Varaždinu na poticaj gradskih vlasti, ali i uz odobrenje tadašnje vlasti u Budimpešti. „Od prvog dana se zvao hrvatski zbor što nije nevažno“, dodao je pritom naglasivši njegovu ulogu u izgradnji nacionalnog identiteta. „Samo tri godine ranije osnovana je, na poticaj biskupa Strossmayera, Akademija znanosti i umjetnosti kao duhovno i intelektualno vezivno tkivo hrvatske nacije, mada je tadašnja Hrvatska još uvijek bila bez Dalmacije“, kazao je.

Za kraj, predsjednik Milanović zahvalio je svim vatrogascima na njihovom dosadašnjem trudu i požrtvovnosti, te izrazio zahvalnost za sve što će tek učiniti u budućnosti.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hravtske / Filip Glas

Izvor: Hrvatski vatrogasni savez, ured predsjednika Foto: Ured predsjednika Republike Hravtske / Filip Glas

Odgovori