U RADIKOVCIMA ODRŽANA 23. PRAĆKIJADA

Kultura Nove obavijesti Vijesti

Danas u Radikovcima održan je kulturno sportski događaj “Praćkijada ” koji se ove godine organizira 23. put.

U sportskom dijelu takmičenja sudjelovalo je preko 100 sudionika u tri discipline i to u; Bacanje čizme, Karike na marike i Gađanje praćkom. Uz navedene discipline, nagrađen je natjecatelj s najljepšom praćkom.

KARIKE NA MARIKE

 1. Filip Miličić ( Radikovci) 6 karika
 2. Marin Vuksanić ( Valpovo) 5 karika raspucavanje +2
 3. Ivan Bilić ( Valpovo) bačenih 5 karika (raspucavanje) +1

BACANJE ČIZME

 1. Tatjana Lazić ( Kućanci) 19 metara
 2. Zita Vidaković ( Kitišanci) 18 metara
 3. Katarina Begović ( Radikovci) 17,70 metara
 1. Toni Šmaguc ( Radikovci) 34,5 metara
 2. Senad Rođaković ( Donji Miholjac) 30,5 metara
 3. Dario Babić (Radikovci) 27 metara

GAĐANJE PRAĆKOM

 1. Anja Hat ( Donji Miholjac )
 2. Ivona Plechinger ( Donji Miholjac)
 3. Angelina Hajduk ( Rakitovica)
 1. Mateo Petranović ( Bostrinci )
 2. Mario Hat ( Donji Miholjac )
 3. Erwin Griesbacher ( Bistrinci )

U izboru za ” Najbolja praćka” proglašena je Larisa Drobljaković ( Donji Miholjac) .

U nastavku manifestacije nastupali su KUD Sv.Ana iz Radikovaca i HKUD Darda iz Darde.

Kulturno umjetničko društvo “Sv.Ana” iz Radikovaca – Nasupili su sa posebnim programom povodom Praćkijade “Zategnuto, nategnuto” . osnovan je 2010. godine . U ovih 12. godina rada mogu se pohvaliti sa stotinjak nastupa diljem Ljepe naše, a ponajviše s tastupima Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, te nastupima izvan Ljepe naše u susjednoj Bih i Mađarskoj. Svakako treba spomenuti i smotru folklora “Kolo oko bare” i nastupom svake godine na menifestaciji “Praćkijade” u Radikovcima. Društvo broji 30.-tak aktivnih članova u tri sekcije; Folklorna, tamburaška i dramska sekcija. Voditelj folklorne skupine je Slavko Knežević i voditelj tamburaša je Tihomir Dumančić.


Hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Darda” iz Darde. HKUD „Darda“ osnovano je 2000. god, nakon povratka mještana u Dardu, jedno je od vrlo rijetkih društava u Baranji koje radi u kontinuitetu. Društvo koje broji 65 aktivnih članova, koji rade u četiri sekcije: folklornoj, dramskoj, pjevačkoj i tamburaškoj. Svi članovi Društva su amateri- volonteri. U Društvu djeluje i dječja skupina „ Jasprice“. U svom dosadašnjem radu izvode plesove Baranje, Slavonije, bunjevačkog kraja, Bilogore, Međimurja, Srijema i Posavine.
HKUD Darda je društvo koje organizira dvije velike smotre u tijeku godine: Ivanjsku smotru folklora, u mjesecu lipnju i Smotru dječjeg folklornog stvaralaštva u mjesecu listopadu, Večer pučkih igrokaza u ožujku, a svake godine održavaju Godišnji koncert za svoje mještane. Od kada postoje gostovali su u gradovima : Zagrebu, Belom Manastiru, Osijeku, Valpovu, Našicama, Orahovici, Čakovcu, Petrinji, Filip Jakovu, Biogradu na moru, Metkoviću, Dubrovniku, Trogiru i mnogim manjim mjestima. A od međunarodnih zemalja sudjelovali su na festivalima u: Slovačkoj- Bratislava i Nitra, Mađarskoj- Budimpešta i Kazar, Grčkoj- Drama, Bugarskoj- Varna, Češkoj – Prag, Austriji- Beč (pjevali misu u katedrali) i Francuskoj – Pariz (prijem u Veleposlanstvu), Crnoj Gori – Budva i Italiji – Rim i na audijenciji kod Pape Franje u Vatikanu.

U završnici događaja sve prisutne zabavljao je Tamburaški sastav ” Zlatne strune” iz Đurđenovca.

Odgovori