Obilježena 31 obljetnica masakra u Četekovcu, Čojlugu i Balincima

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Na mjesnom groblju u Četekovcu ispred spomen obilježja poginulim mještanima Četekovca, Balinaca i Čojluga na trideset prvu obljetnicu poginulih održan je komemorativni skup u kojem su prisustvovali veliki broj obitelji poginulih, građana, političkog vrha, predstavnici MUP-a i HV-a, županije, gradonačelnici i načelnici, te predstavnici braniteljskih udruga.

Obilježena je 31. godina od tragičnog ratnog stradavanja hrvatskog naroda, kada su srpske paravojne snage u mjestima Četekovac, Čojlug i Balinci, mučki masakrirale i ubile 24 mještana od kojih su dvoje bili hrvatski policajci, koji su u to vrijeme bili u obrani tih sela. 

Svi govornici u svom govoru, pružajući sućut obiteljima stradalih, jasno su osudili ovaj strašni masakr na nedužnim civilima, ogorčeni zašto do danas niti jedan zločinac nije kažnjen za ovo zlodjelo. Kako je u pojedinim govorima isticano, povod srbočetničkim hordama za počinjenje ovog zločina, bila je ta što su žrtve masakra bile hrvatske nacionalnosti i zato što su nosili hrvatska imena i prezimena i kao takve ih je trebalo izbrisati sa ovih prostora i uništiti sve što je hrvatsko. Također, istaknuli su kako će se i dalje svim sredstvima boriti, da ih stigne ruka pravde  jer ovaj zločin ne smije ostati nekažnjen.

(VIDEO) Upozoravamo na osjetljiv i uznemirujući sadržaj ‼️

https://youtu.be/2k4Z6V8a2f0

Tijela poginulih su nađena na pragovima kuća i po dvorištima.

Dob ubijenih je varirala, od 18 do 91 godine. Najstarije žrtve su bile žene (sve starije od 60 godina).

Rane na tijelima 19 ubijenih su odgovarale onima nastale vatrenim oružjem kada se hitci ispale iz puške s veće daljine, s time da su metci ispaljeni odostraga i/ili bočno od tijela.

Jedan ubijeni je umro od dvije ubodne rane, koje su bile i jedine rane na tijelu.

Tijelo jedne ubijene osobe je bilo u velikom postotku pougljenjeno, tako da se nije moglo dobro procijeniti uzrok smrti, odnosno je li ubijeni bio živ kada je tijelo zapaljeno.

O pokolju Hrvata u Hrvata u Četekovcu, Čojlugu i Balincima Dino Mataz snimio je dokumentarni film Krvavi četvrti.

Kraj komemorativnog skupa, obilježen je riječima utjehe i molitve, koje je  svim nazočnim, uputio je Župnik župe BDM iz Nove Bukovice vlč. Dejan Ilić.

Misu za ubijene služio je msgr. Antun Škvorčević, požeški biskup, u crkvi svete Terezije Avilske u Mikleušu.

Odgovori