U Ogulinu otkrivena spomen-bista stožernog generala Petra Stipetića

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Riječ branitelja Vijesti

U subotu, 11. ožujka 2023. godine, uoči pete godišnjice smrti stožernog generala Petra Stipetića, na Trgu koji nosi njegovo ime svečano je otkrivena spomen-bista stožernog generala Petra Stipetića koju podižu Grad Ogulin na čelu sa gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem i prijatelji pokojnog generala predvođeni Miroslavom Vidovićem, njegovim pobočnikom i bliskim suradnikom, Slobodanom Čimburom i Nevenom Saksom. Bistu je izradio akademski kipar Slaven Miličević, a svečano ju je otkrila gospođa Vesna Stipetić, kćer pokojnog stožernog generala. Nakon otkrivanja biste uslijedio je blagoslov ogulinskog župnika vlč. Nikole Prše.

Događaj je svojim dolaskom i govorom uveličao predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović. Pored njega, nazočni su bili Marija Jelkovac, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica u Hrvatskom saboru, državni tajnik Špiro Janović – izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata, saborski zastupnik Peđa Grbin, predsjednik SDP-a zajedno sa stranačkim izaslanstvom, Tihomir Kundid, izaslanik načelnika GS OS RH admirala Roberta Hranja i zamjenik zapovjednika HKoV, državni tajnik Branko Hrg – izaslanik ministra obrane RH Marija Banožića, umirovljeni general-pukovnika Mate Pađen, Ogulinac i počasni građanin Grada Ogulina, umirovljeni generali: Josip Stojković, Željko Gašparić, Mladen Kruljac, Rahim Ademi, Ilija Rašić, Luka Džanko, Josip Ignac, zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar, saborska zastupnica Nada Murganić, načelnici susjednih općina Josipdol, Plaški, Saborsko i Tounj, potpredsjednik županijske skupštine Stjepan Mikulandrić, županijski vijećnici, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ogulina Marinko Herman, gradski vijećnici, načelnik PP Ogulin Goran Vukelja kao i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata koji su položili svoje svijeće pored novootkrivene biste.

Također, na Trgu hrvatskih rodoljuba položili su vijenac i zapalili svijeću ispred spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata

Podsjećajući na ratni put stožernog generala Petra Stipetića predsjednik Milanović istaknuo je njegovu ulogu u Posavini ’92. godine. „Posavina je bila poraz, poraz koji smo u toj magli u kojoj i dalje živimo bili spremni pripisivati nekakvoj izdaji. Možda je protivnik tada, i ne više nakon toga, bio jači, bolje opremljen. Tada je Pero zajedno sa Tuđmanom, Šuškom, Šarinićem, Mesićem, Manolićem – ljudima koji su se kasnije razišli, ali tada bili na hrvatskoj strani – Čermakom, Tusom sjedio i razgovarao na sastancima Vijeća za nacionalnu sigurnost na teme poraza i iz toga je naučio i kao čovjek i kao vojnik“, rekao je predsjednik Milanović dodavši kako stožerni general Stipetić tada nije bio tretiran džentlmenski već je protuzakonito i nekorektno otjeran u penziju.

Peru ćemo pamtiti, a vaše okupljanje i naš dolazak ovdje govori koliko je bio važan i drag čovjek. Pero nedostaješ. Takvih ljudi i takvih patriota svaka država treba, svaki narod je na njih ponosan, tvoj Ogulin, tvoji Ogulinci. Neka ti je laka hrvatska zemlja i slava ti“, zaključio je predsjednik Milanović.

https://www.youtube.com/watch?v=empGxzrApU4&t=1s

Svečanost su svojim nastupom uveličali i članovi klape „Sveti Juraj“ HRM, kao i članovi počasno-zaštitne bojne, Frankopanska garda i Ogulinske mažoretkinje.

Odgovori