Australija kupuje podmornice na nuklearni pogon za borbu protiv Kine

Nove obavijesti Svijet Vijesti

Američki predsjednik Joe Biden planira objaviti značajan sporazum s čelnicima Britanije i Australije o razvoju flota jurišnih podmornica na nuklearni pogon koje bi tri zemlje koristile za jačanje svojih pomorskih snaga diljem azijsko-pacifičke regije dok Kina jača vlastitu mornaricu.

Australija će, nakon što je otkazala francuski ugovor, kupiti nuklearne podmornice za napad, proizvedene u SAD-u kako bi modernizirala svoju flotu, javlja Reuters. Naime, vlasti su sve više zabrinute zbog utjecaja Kine u indo-pacifičkoj regiji.

Australija će kupiti do pet podmornica na nuklearni pogon klase Virginia od Sjedinjenih Država koje će biti isporučene 2030-ih, prema ljudima upućenim u sporazum, koji ubrzava i produbljuje ambiciozan obrambeni sporazum usmjeren na jačanje vojne dominacije azijsko-pacifičke regije pod američkim vodstvom kako bi se suprotstavio kineskom vojnom rastu.

Australija bi tada kupila novu klasu podmornica s britanskim dizajnom i američkom tehnologijom u drugoj fazi dogovora. Aranžman – koji bi također uključivao rotirajuće američke jurišne podmornice kroz Perth, u Zapadnoj Australiji, do 2027. godine – dodaje nove detalje i složenosti sigurnosnom paktu između Australije, Britanije i Sjedinjenih Država 2021. godine, poznatom kao AUKUS, piše The New York Times.

Nuklearne podmornice mogu duže ostati pod vodom i putovati dalje od konvencionalnih podmornica bez izranjanja. Oni su glavne stavke sporazuma, koji također uključuje dugoročne planove za suradnju na umjetnoj inteligenciji, kvantnom računalstvu, kibernetičkom ratovanju i projektilima.

Ako se plan ostvari, Australija bi mogla početi provoditi rutinske ophodnje koje bi se mogle kretati kroz područja Južnog kineskog mora za koja Peking tvrdi da su njegova ekskluzivna zona i domet čak na sjeveru do Tajvana. Najava, koju su dali predsjednik Biden, britanski premijer Boris Johnson i australski premijer Scott Morrison, velik je korak za Australiju, koja je posljednjih godina oklijevala izravno uzvratiti temeljnim kineskim interesima.

Podmornica klase Virginia zahtijeva posadu od 132 člana, uključujući 15 časnika. Čak i ako se članovi službe jave australskim zapovjednicima, mnogi, ako ne i većina posade možda će morati biti Amerikanci.

Počela su se pojavljivati goruća pitanja o zajedničkoj posadi. Na primjer, u slučaju rata oko Tajvana – demokratskog, samoupravnog otoka koji Kina smatra svojim teritorijem – bi li australski dužnosnici mogli reći američkim zapovjednicima da žele čekati da pošalju podmornice s američkim mornarima na brod?

Američki i britanski dužnosnici također trebaju razraditi detalje obuke australskih mornara za rad na nuklearnim podmornicama i u jednom trenutku razgovarati s australskom vladom hoće li brodovi koje kupi u početku imati američke i britanske mornare na brodu, pomiješane s pripadnicima australske službe.

Govoreći u Indiji u četvrtak, australski premijer Anthony Albanese rekao je da će njegova zemlja zadržati “100-postotni suverenitet” nad podmornicama kojima će upravljati.

Iako je cilj odvraćanje, još jedna opasnost je da će Kina na aranžmane oružja AUKUS-a gledati kao na provokativan potez Sjedinjenih Država i njezinih saveznika da obuzdaju Kinu svim sredstvima – i pripreme se za potencijalni rat. Xi Jinping, kineski vođa, tada bi mogao požuriti napredak svoje vojske, kao i poduzeti agresivnije akcije u regiji kako bi se pripremio za oružani sukob.

Kina je osudila napore zapadnih saveznika, koji nastoje da se suprotstave kineskom vojnom jačanju, pritisku na Tajvan i sve snažnijim raspoređivanjem u spornom Južnom kineskom moru, piše Reuters a prenosi Fena.

Početkom 2030-ih Australija bi kupila tri podmornice klase Virginia i imala opciju da kupi još dvije.

Očekuje se da će AUKUS biti najveći vojni projekat Australije i nudi mogućnost zapošljavanja u sve tri zemlje.

Odgovori