U Josipovcu pored Osijeka obilježen Dan hrvatskih branitelja Josipovca i Dan državnosti .

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice

Prije pet godina 2017, na inicijativu braniteljske udruge Josipovac, gradsko vijeće Josipovca donijelo je odluku da 30. svibanj uz Dan državnosti bude i Dan hrvatskih branitelja Josipovca .

Ratni zapovjednik, danas predsjednik Odbora za branitelje Ivan Majhen istaknuo je kako se u obranu Hrvatske uključilo 650 mještana Josipovca, najviše njih kao pripadnici legendarne 106. brigade. „U Josipovcu smo se za obranu počeli pripremati još 1990. podjelom kalašnjikova 15. listopada te godine da bi nakon pokolja u Borovu Selu počela opća mobilizacija u mjestu. U odnosu na broj stanovnika Josipovca, njih preko 20 posto aktivno je sudjelovalo u obrani kao pripadnici Hrvatske vojske, policije i drugih obrambenih snaga. Uz položaje oko mjesta gdje se bojišnica kretala od ušća Karašice u Dravu, naši su branitelji bili u Tvrđavici, Nemetinu, Nuštru, na južnom bojištu, a sudjelovali su u svim obrambenim i oslobodilačkim akcijama – Oluji, Bljesku, Medačkom džepu i Maslenici”, rekao je Majhen.

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Josipovac, Jakov Mihaljević rekao je kako je zbog vremenskih uvjeta, nažalost, otkazano tradicionalno hodočašće križu krajputašu. „U obilježavanje Dana branitelja Josipovca, uz Vijeće Mjesnog odbora, uključili su se naš Odbor za branitelje, Udruga 106. brigade, župljani župa svetoga Josipa i svetog Luke, Zavičajni klub Zagoraca i KUD Josipovac. U Osnovnoj školi Josipovac u ponedjeljak će biti postavljena izložba fotografija josipovačkih branitelja iz Domovinskog rata”, kazao je Mihaljević.

Uz Gradsku upravu i Vijeće gradskog Odbora Josipovac, branitelji, obitelji poginulih i građani, sudjelovali su u obilježavanjem polaganjem vijenca i paljenjem svjeća , zatim je služena sveta misa u Josipovačkoj crkvi sv. Luke, a predvodili su je velečasni Ivan Rebić i Jure Krešo.

Odgovori