U Ivancu 27. veljače predstavljanje knjige „Svjedočim“  koja govori o velikom stradanju žitelja Tovarnika i Ilače u Domovinskom ratu.

Domovinski rat Kultura Najave Nove obavijesti Riječ branitelja Vijesti

UDVDR Ogranak Ivanec i Gradska knjižnica i čitaonica Gustav Krklec Ivanec, u suradnji s HVIDR-a Ivanec i Općinom Tovarnik, u ponedjeljak 27. veljače s početkom u 18 sati u prostoru Knjižnice u Ivancu organiziraju predstavljanje knjige „Svjedočim“, koja govori o velikom stradanju žitelja Tovarnika i Ilače u Domovinskom ratu.

Na predstavljanju će biti hrvatski branitelji iz Policijske postaje Ivanec i 1. GBR Tigrovi koji su sudjelovali u obrani krajnjeg istoka Hrvatske, a neki od njih tamo i bili teško ranjeni.

Tijekom predstavljanja knjige bit će prikazani dijelovi dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“, snimljeni u Tovarniku.

Policijska uprava varaždinska, u čijoj je nadležnosti bila i Policijska postaja Čakovec, tijekom 1991. godine upućivala je policijske službenike na ispomoć u Policijsku upravu Vukovarsko-srijemsku.

Prva smjena sastavljena od 100 službenika bila je od 28. lipnja do 13. srpnja u Vučedolu i Tovarniku, jednaki broj ih je u Vukovaru i Tovarniku bio od 13. do 28. srpnja, kada ih je dvoje teže ranjeno.

Od 27. srpnja do 10. kolovoza 1991. 100 policijskih službenika bilo je na ispomoći u Tovarniku i Vukovaru, jednako kao i u narednoj smjeni od 10. do 24. kolovoza, a do 11. rujna, 100 je policijskih službenika bilo je na izvršavanju službenih zadataka u Vukovaru i Borovu Naselju.

Kao pripadnici 1. Gardijske brigade Tigrovi, u Erdutu, Dalju, Vukovaru, Iloku, Tovarniku i okolici tijekom ljetnih mjeseci u obrani tog dijela Hrvatske sudjelovali su i hrvatski branitelji našega kraja.

Po završetku promocije, Gradskoj knjižnici i čitaonici Gustav Krklec, te Osnovnoj školi Ivan Kukuljević Sakcinski, Ivanec, za potrebe njezine knjižnice, bit će uručeni primjerci knjiga “Svjedočim”, koje je UDVDR Ogranak Ivanec dobio na dar od Općine Tovarnik prilikom posjete u prosincu prošle godine.

ULAZ ZA SVE ZAINTERESIRANE JE SLOBODAN

Ovaj je događaj jedan u nizu kojim UDVDR Ogranak Ivanec u 2023. obilježava 25. godinu djelovanja.

Odgovori