Prilikom razminiranja oko Perušića poginulo dvoje pirotehničara.

Nove obavijesti Vijesti

Selo kraj kojeg su poginuli pirotehničari čuva jednu od najmračnijih priča Domovinskog rata.

U teškoj tragediji u minskom polju koja se dogodila na samoj granici općina Plitvička Jezera i Perušić stradalo je dvoje pirotehničara, Požežanka Josipa Bošković (35) i njezin kolega Igor Kirin, 44-godišnjak iz Pitomače.

Ona je preminula na mjestu događaja, on je izvučen je s mjesta eksplozije za sada nepoznate eksplozivne naprave te je preminuo na putu do Opće bolnice Gospić. Tragedija se dogodila u predjeli Vrlet – Skokovi nedaleko sela Čanak.

Dvoje pirotehničara danas popodne izgubilo je život prilikom čišćenja polja od mina u ličkom mjestu Čanak na lokaciji Vrlet-Skokovi, potvrdili su danas iz Hrvatskog centra za razminiranje(HCM).

U eksploziji na mjestu nesreće poginula je pirotehničarka a njezin kolega preminuo je u kolima Hitne pomoći na putu za bolnicu.

Iako je tim spasitelja pokušao reanimirati stradalog pirotehničara, ozljede su bile preteške. Nisu ga uspjeli spasiti.

Nepristupačna i opasna lokacija

Policijska uprava ličko-senjska zaprimila je dojavu o tragediji u 13, 18 sati. Riječ je o nepristupačnoj i i opasnoj lokaciji na kojoj se dugi niz godina radilo na dekontaminaciji od minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata 90-tih.

Na mjestu tragedije slijedi očevid kako bi utvrdile sve okolnosti stradavanja, objavila je ličko-senjska policija.

No, upravo zbog opasnosti od mina, policijski očevid zatrebao je asistenciju stručnih timova pirotehničara i osiguran pristup tijelu prve stradale žrtve.

Iako su se u proteklim godinama provodile brojne akcije razminiranja, mine su i dalje prisutne na ovom području i predstavljaju opasnost.

Mještani Čanka tvrde da je više tvrtki u okolici mjesta radilo na čišćenju terena upravo zbog veličine i koncentracije minskih polja. Riječ je o teško pristupačnom terenu do kojeg se dolazi zaobilazno preko zaseoka Pocrnići.

Minutom šutnje, Hrvatski sabor je odao počast dvjema osobama koje su poginule u minskoj nesreću u mjestu Čanak, u Ličko-senjskoj županiji.

Upravo sam dobio tužnu vijest da su, prilikom razminiranja područja oko Perušića smrtno stradale dvije osobe koje su obavljale svoj posao, rekao je zastupnicima predsjednik Sabora Gordan Jandroković, pozvavši ih da im minutom šutnje odaju počast.

Od 1998. do danas u Ličko-senjskoj županiji razminirano je ukupno 130 kvadratnih kilometara na što je potrošeno oko milijardu i 19 milijuna kuna.

U 2022. godini je razminirano 8.4 kvadratnih kilometara, a plan za 2023. je 12.5 kvadratnih kilometara. U Županiji kažu da su poljoprivredna zemljišta sva razminirana i čista te da je ostalo još oko 76 kvadratnih kilometara šumskog područja.

Od 1998. do danas od mina su u toj županiji poginule 23 osobe, piše Novi List.

Tijekom Domovinskog rata selo Čanak u općini Korenica bilo je mjesto jednog od većih pokolja hrvatskog stanovništva. Mjesto Čanak, većinsko hrvatsko selo, nije imalo vojnu stratešku važnost ali je bilo na putu prema Ramljanima gdje su bila vojna skladišta sa velikim vojnim rezervama. U rujnu su, dakle, JNA i i srpski pobunjenici krenuli u napad na Čanak i okolicu koje su branili pripadnici 128. brigade Sveti Vid i 111. brigade, zatim 133. brigade iz Otočca te pripadnici MUP-a.a. U jesen, 1991. godine, tadašnja JNA i pobunjeni Srbi krenuli su u zauzimanje hrvatskog teritorija u Lici.

Mjesto Čanak, većinsko hrvatsko selo, nije imalo vojnu stratešku važnost ali je bilo na putu prema Ramljanima gdje su bila vojna skladišta sa velikim vojnim rezervama. U rujnu su, dakle, JNA i i srpski pobunjenici krenuli u napad na Čanak i okolicu koje su branili pripadnici 128. brigade Sveti Vid i 111. brigade, zatim 133. brigade iz Otočca te pripadnici MUP-a.

Puna tri mjeseca odolijevali su napadima. Krajem studenog srpska je vojska uspjela ući u Čanak i dio su ga spalili.

No, branitelji su uspjeli odbaciti neprijatelja. Ubrzo su uslijedili novi napadi i neprijateljske snage koje su činili pobunjeni Srbi iz Kozjana, Bunića i Ljubova potpomognuti s JNA slomili su otpor branitelja 10. prosinca 1991. i zauzeli selo. U selu su zatekli šestero civila koje su zvjerski ubili. Ubijeni su metkom u zatiljak ili su zaklani, a tijela nekih nikad nisu pronađena.

Najokrutnije su ubili Jagu Šnjarić: tukli su je pred kućom da i tjerali da im preda devize, zlato, a kad nisu našli što su tražili, zavezali su joj noge za auto i vukli po selu. Tijekom tromjesečne obrane Čanka smrtno je stradalo 28 branitelja, piše Jutarnji.

O stradanju ovog malog ličkog sela snimljen je i dokumentarni film “Kome zvone Čanak zvona”.

Odgovori