U Belišću obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Belišća i Dan državnosti

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice

Danas se u Belišću obilježio Dan hrvatskih branitelja Grada Belišća, a ujedno i Dan državnosti koji se obilježava 30. svibnja.

Program obilježavanja započeo je mimohodom od zgrade Gradske uprave do gradskog groblja Belišća, te polaganjem vijenca i paljem svijeća kod Spomen-križa.

U prigodnom govoru predsjednik Gradskog vijeća Domagoj Varžić rekao je : ” Danas ćemo obilježiti Dan državnosti Republike Hrvatske ali i Dan hrvatskih branitelja grada Belišća. Prisjećajući se 30. svibnja 1990. godine i uspostave prvog višestranačkog sabora u 20-tom stoljeću, zaista se prisjećamo onih lijepih dana s početka 90-tih. Nažalost, nakon toga uslijedila je i agresija na Republiku Hrvatsku, ali evo, sve su to bile pretpostavke za osamostaljenje i za suverenu Hrvatsku koju danas baštinimo. Za današnju slobodu, koju prije svega dugujemo našim hrvatskim braniteljima posebice onima koji su dali svoje živote, svoje dijelove tijela. Ono najvrjednije što su imali da bi mi danas bili slobodni. Prisjećajuci se svih njih, prisjećajući se onih koji su iznijeli najveći teret od onog političkog dijela pri uspostavi same hrvatske države, danas evo, mimohodom i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odajemo svima njima počast, a onda nešto kasnije i zajedničko druženje sa našim braniteljima, sa našim sugrađanima na našim gradskim bazenima. ” Rekao je.

Kolonu mimohoda predvodili su veterani Domovinskog rata sa područja Belišća, Valpova, Belog Manastira , Darde i Donjeg Miholjac sa zastavama Udruga koje predstavljaju, a u samoj koloni sudjelovali su branitelji Valpovštine, gosti drugih udruga, predstavnici grada Belišća i grada Valpova, te predstavnici policijske postaje Belišće, DVD Belišće i građani.

Nakon polaganja vjenca i paljenjem svijeća te odavanjem počasti za sve poginule, nestale umrle Hrvatske branitelja i stradalnike, program se nastavio molitvom u crkvi sv. Josipa Radnika u Belišću.

Nakon sv mise, svečanost se nastavila na gradskim bazenima, gdje su majstor kotlića skuhali 240 litara čobanaca za sve sudionike obilježavanja kao i samih građana Belišća. Uz ručak i druženje, Crveni križ Belišće u svome šatoru na gradskim bazenima dali su građanima priliku da si obnove znanje pružanjem prve pomoći, radio amateri na svojem štandu, pružili su posjetiteljima upoznavanje sa radio stanicama, dok su policajci iz PP Belišće upoznali građane sa svojom tehnikom i opremom..

Građane na gradskim bazenima zabavljao je tamburaški sastav ” Čuvari noći”.

Domagoj Varžić još jednom je čestitao svim građanima nadolazeći Dan državnosti a ujedno, bez ikakve skromnosti zahvalio svim braniteljima za njihov nesebični doprinos u stvaranju i obrani Domovine, te čestitao njihov dan, Dan hrvatskih branitelja grada Belišća.

Odgovori