Posljednji ispraćaj satnika Mije Vincara: HRM gubi izvanrednog časnika

Nove obavijesti Vijesti

Na mjesnom groblju u Žrnovnici, uz najviše vojne počasti, održan je posljednji ispraćaj satnika Mije Vincara, pripadnika Hrvatske ratne mornarice. Uz ožalošćenu obitelj i prijatelje, od satnika Vincara oprostili su se načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general-pukovnik Tihomir Kundid, i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, komodor Damir Dojkić, zajedno s brojnim kolegama i suradnicima.

Obred je predvodio dekan i vojni kapelan Hrvatske ratne mornarice, don Branimir Projić. Komemoracija je održana u Domu Hrvatske vojske “General-bojnik Ivo Jelić” u Splitu, gdje su se prigodnom riječju obratili zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, komodor Damir Dojkić, zapovjednik Središta za obuku HRM-a, kapetan bojnog broda Teo Prolić, te njegov nekadašnji kolega i prijatelj, bojnik Bogdan, zapovjednik 2. grupe specijalnih snaga Zapovjedništva specijalnih snaga.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice izrazio je sućut obitelji i istaknuo: “Znam da će ga se naše posade uvijek sjetiti kada zaplove ispod Čiova. Njegovi kolege i prijatelji ronitelji, sada nemoćni i ljuti, gledaju u tu modru površinu i traže ga natrag. Satnik Vincar ostavio je neizbrisiv trag u našim životima. Ponosni smo što smo ga imali u našim redovima.”

Satnik Mijo Vincar rođen je 20. siječnja 1984. u Kutini. Kao pripadnik Bojne za specijalna djelovanja, dao je izniman doprinos razvoju Oružanih snaga. Sudjelovao je u tri operacije potpore miru, za što je primio medalje NATO-a i Europske Unije. Nositelj je medalje Združenog zapovjedništva Američkih snaga u Afganistanu te medalje Kopnene vojske Sjedinjenih američkih država.

Satnik Mijo Vincar preminuo je 15. svibnja 2024. godine, tijekom planirane obuke ronjenja kod otoka Čiova. Na komemoraciji i sahrani sudjelovala je klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”, a poseban obol posljednjem ispraćaju dala je glazba tamburaša iz Mijinog rodnog kraja. Misa zadušnica služena je nakon sahrane u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Žrnovnici.

Izvor: MORH Foto: HRM/ M. Siriščević

Odgovori