Tradicionalni fiš paprikaš za građane Osijeka

Nove obavijesti

Danas u staroj jezgri grada Osijeka, u novo obnovljenoj Tvrđi, za građane grada Osijeka, članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Branje, skuhali su 2.500 porcija fiš paprikaša.

Ukupan proračun ove godine za pripremu i realizaciju blagdanskog fiša, grad Osijek, izdvojio je 30.000,00 kuna. Fiš su kuhali majstori iz udruge majstori kotlića Slavonije i Baranje u 9 kazana, od kojeg je svaki 70 litara .

Ove godine u samoj podijeli fiša, prisustvovali su mnogi volonteri. Uz najuže vodstvo Grada Osijeka, u podjeli ribljih paprikaša sudjelovali su gradonačelnik Ivan Radić, kao i njegovi zamjenici Dragan Vulin i Jasenka Crnković, i pročelnici gradskih odjela, direktori gradskih tvrtki, i pripadnici Crvenog križa Osijek.

Gradonačelnik grada Osijeka Ivan Radić, uz zahvalu članovima Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, poručio je svim građanima Osijeka božićnu i novogodišnju čestitku zaželjevši im obilje, sreće, zdravlja i radosti.

Drago mi je da smo danas u našoj čarobnoj i bajkovitoj Tvrđi, gdje smo ove godine vratili Advent. Zadovoljstvo mi je što se na zajedničkom blagovanju okupio velik broj naših sugrađana. Pripremili smo, zajedno s majstorima fiša Slavonije i Baranje, najboljim kuharima fiša, 2500 porcija. Izuzetno mi je drago da ćemo se na Badnjak družiti s našim sugrađanima, a nakon toga i sa svojim obiteljima – poručio je gradonačelnik Radić

Koliko je težak i zahtijevan taj posao, predsjednik udruge Davor Tomić je objasnio :

Udruga majstora kotlića Slavonije i Baranje, djeluje već 25 godina s tim da za grad unazad evo već 15-tak godina kuhamo tradicionalno fiš za Badnjak, fiš za Veliki petak, i za Prvi maj, grah. Tako da smo i ove godine , nakon ove korone, počeli kuhati, i kuhamo 2.500 porcija . Za ovu prigodu, kupilo se oko 350 kg šarana, 50 kg luka, 10 kg paprike, soli, Vegete i ostalih dodataka koje svako po svome ukusu meču unutra, ali su svi fiševi podjednako ukusni i dobri. Što se dokazalo da se podijelilo sve skupa za 20-tak minuta 2.500 porcija fiša. Vi vidite samo kada to mi skuhamo, sat vremena dva kuhamo ali priprema je trajala dva dana prije. Trebalo je dobaviti ribu, trebalo je to očistiti, trebalo je očistiti luk, trebalo je pripremiti drva i sve ostalo. Sve je to trebalo pripremiti i autima dovesti ovdje, u Tvrđu. Poslije podijele, čeka nas i spremanje i pranje, tako da sve ukupno kuhanje traje 3 dana. Ono želim kazati, veliki je trud uložen o ovo i mi smo iz Udruge majstora kotlića vrlo zadovoljni rezultatom, a tako i sami građani našim fišom. Svakako treba zahvaliti Gradu Osijeku što je prepoznao ovu inicijativu i nastavio svih ovih 15 godina . “

Vesna Vorgić, najmlađa članica iz Udruge majstora kotlića podijelila je s nama i svoje iskustvo ovoga događaja .

Bilo je 9 kazana, podijelilo se sve, svi smo zadovoljni a ja posebno jer moj je kazan među prvima ispražnjen. U nastavku Vesna je objasnila kako svaki fiš ne može biti isti pošto svaki majstor, svaka osoba radi po svom načinu. Neko ima svoje sastojke. Ja radim prirodno pravo Slavonski, bez “mutnih” dodataka, a poseban začin je “prstohvat” ljubavi prema kuhanju fiša, rekla je Vesna Vorgić .

Po završetku kuhanja i podjele fiša, vrijedni djelatnici Unikom-a počistili su cijeli prostor kako bi građani mogli nastaviti uživati u Adventu.

Odgovori