Sveti Antun Padovanski

Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti Vjera

U petak 13. lipnja 1231. godine u malom selu Arcelli nadaleko od Padove sveti Antun Padovanski izgovorio je svoje posljednje riječi “Vidim svojega Gospodina”. U dobi od 36 godina završio je ovozemaljski život jedan od najomiljenijih svetaca koji se štuje širom svijeta ,bez obzira na vjeru i naciju. Sveti Antun Padovanski ili kako ga mnogi zovu Svetac cijeloga svijeta zaštitnik je potlačenih,siromaha,ribara,neplodnih,trudnica i bračnih parova ,tješitelj potrebitih. Svetim je proglašen samo godinu dana nakon smrti. To je bila najbrža kanonizacija u cijeloj Katoličkoj crkvi.

Inače je rođen pod imenom Fernando Martins de Bulhoes u Lisabonu 1195 g. u plemićkoj obitelji . Već sa 15 godina odrekao se lagodnog života i otišao u augustinsku opatiju sv. Vinka,te sa 25 godina postao svećenik . Godine 1220. je stupio u samostan Manje braće u Olivaisu i uzeo ime Antun. U Asizu je 1221.susreo Franju osnivača Male braće koji ga je očarao nastupom i svetim životom,te je proputovao Italiju i Francusku šireći vjeru i obraćajući krivovjerce. U Padovu se vraća 1230. gdje nastavlja svoj apostolski rad. Ali samo godinu dana kasnije shrvan bolešću napušta ovozemaljski život .

Omiljeno odredište hodočasnika iz cijeloga svijeta je bazilika u Padovi ,posvećena svetom Antunu Padovanskom u kojoj se nalaze njegovi zemni ostaci . Gradnja tog remek djela započela je 1232. godine ,a dovršena krajem trinaestog stoljeća .Bazilika je duga 115 m, široka 55 m, a visoka do 38,5 m. U njoj se nalazi devet kapelica raspoređenih u polukrug . Najpoznatija je kapela Arka i kapela Gospe Moro . Kapela Arka je ukrašena renesansnsim djelima venecijanskih kipara iz 16.stoljeća . Uz zidove se nalazi devet mramornih reljefa s prizorima iz života i čudesa sv.Antuna ,a u središtu je njegova oltarna grobnica . Kapela Gospe Moro izravno je vezana za njegov život ,jer je u njoj sv Antun slavio misu,propovijedao,ispovijedao ,a tamo je i bio pokopan 1231.godine sve do 1263.kada su mu zemni ostaci preneseni ispod glavne kupole.

Brojni katolici u Hrvatskoj zazivaju na zagovor i obavljaju pobožnosti ovom velikom svecu.Najpoznatije svetište nalazi se na Svetom Duhu u zapadnom dijelu grada Zagreba. Župa sv.Antuna osnovna je 1.siječnja 1932. A najveća župa posvećena sv. Antunu u Bosni i Hercegovini je župa Humac u Ljubuškom gdje se nalazi i franjevački samostan .

Sveti Antun Padovanski je učinio mnoga čudesa i posjedovao je nadnaravnu moć koju je primio od Boga .

Odgovori