Sv. Stjepan – Zaštitnik  đakona, glavobolje, zidara ..

Nove obavijesti Vijesti Vjera

Dan nakon Božića katolički vjernici diljem svijeta obilježavaju blagdan Svetog Stjepana.

Sretan imendan svima koji nose ime Stjepan, Stipe, Stijepo, Stipen, Štefan, Štefanija, Štefica, Kruno, Krunoslav, Krunoslava..

Stjepan je bio Židov iz Jeruzalema te pravi praktični kršćanin.

Njegovo ime na grčkome jeziku znači ‘kruna’, ‘vijenac’, odnosno, prema tradiciji iz 5. stoljeća, stefanos je grčki ekvivalent aramejskog kelil (sirsko kelila, ‘kruna’).

Sv.Stjepan rođen je u 5. godini po Kristu. Bio je jedan od prvih kršćanskih mučenika.
Stjepan je bio jedan od sedmorice određenih ponajprije za djela milosrđa, i poznat po navještaju raspetoga Isusa.

Pogubljen je 34. godine . Nakon što je uhićen, Stjepan je održao svoj čuveni govor pred sudom, osvrnuvši se na čitavu povijest kršćanstva, od svetih Patrijarha, preko Mojsija i proroka, pa sve do Isusa Krista, kojega su židovske vođe također pogubile. Zbog toga govora, židovske glavešine odlučile su da Stjepana izvedu izvan grada te ga tamo kamenuju.

Tradicija obilježavanja spomendana svetog Stjepana u crkveni liturgijski kalendar uvedena je 380. godine. Iako nema zapisa o tome kada je Stjepan Prvomučenik točno rođen, pretpostavlja se da je mučeništvo podnio u svibnju.

Stjepan Prvomučenik u kršćanskoj se ikonografiji prikazuje kao mladić u đakonskoj odjeći, držeći palmu kao simbol mučeništva u jednoj ruci te kamen u drugoj.

Zaštitnik zanimanja: đakona, glavobolje, zidara

Odgovori