Sv. KATERI TEKAKWITHA

Nove obavijesti

Danas, 14 srpnja, je spomendan zaštitnici, Kateri Tekakwitha, američka Indijanka, svojim nadimkom, „ljiljan Mohawka“ prikladno se uklapa u ljetni ugođaj.

Rijetko pišem o svetcima, ako nemaju veze sa Hrvatskom, ali u ovom slučaju, baš je interesantna ova priča o Američkoj Indijanki koja je primila katoličku vjeru, preko njihovi bogova.

Rodila se 1656. u tvrđavi Ossernon (danas Auriesville, sjeveroistočni dio grada Glenna, država New York) kao kći Kenneronkwe, poglavice plemena Mohawk i Kahente, njegove zarobljenice, Algonkinke katolkinje.

Samo da unaprijed napomenem, ima jedna Katolička Novena koja se moli njoj, i po tom, danas je njezin Spomendan. Ma da znam da na Hrvatskom Katoličkom Kalendaru je spomendan 17 travnja, ipak sam odlučila primiti Američki datum njezinog slavlja, jer danas je veliki dan među katoličkim Američkim Indijancima.

Kateri je preživjela pošast i boginje koje su joj 1660. unakazile lice, oslabile vid i usmrtile njezine roditelje i brata. Pleme je potom preselilo u Caughnawagu (danas naselje Fonda, država New York).

Živjela je kod strica, koji je naslijedio njezinog oca kao poglavar i pomagala mu u kućnim poslovima. Njezino indijansko ime Tekakwitha znači “onu koja stvari postavlja u red”. Kasnije su je nazvali “ljiljanom” jer je bila izuzetno blaga i nježna djevojka.

S francuskim katoličkim misionarima, isusovcima iz Kanade, prvi put je došla u dodir 1675. Obratio ju je i pokrstio otac Jacques de Lamberville na sam Uskrs, 18. travnja 1676, i dao joj ime Kateri (po imenu Katerina). Ostali članovi plemena zbog vjere su je često zlostavljali i ozbiljno joj prijetili pa je pobjegla. Pješačila je 200 milja kroz divljinu (šume, rijeke i močvare) dok nije stigla u indijansku misiju svetog Franje Ksaverskog u Sault Saint Louisu (Québec), blizu Montreala. Tamo je primila prvu pričest i čitav svoj život posvetila Kristu Gospodinu.

Često se povlačila u šumu i pred križem urezanim u jedno stablo provodila sate u razmatranju Isusove muke. Redovito je dolazila u crkvu, pomagala misionarima i obitelji koja joj je pružila gostoprimstvo. Protiv svojih unutarnjih muka i kušnji borila se strogom pokorom. Shrvana bolima i patnjama preminula je 17. travnja 1680. u naselju Kahnawake (rezervat Indijanaca Mohawka), na južnoj obali rijeke Saint Lawrence, nedaleko kanadskog grada Montreala.

Prema legendi u času smrti s njezinog lica nestali su svi ožiljci i ono je zasjalo čudesnom ljepotom.

Pripisuju joj se mnoga čudesa, a glas o njezinoj svetosti širio se na sve strane. Na njezin grob dolazili su brojni hodočasnici, naročito kršćani Indijanci i francuski kolonisti.

Blaženom ju je proglasio 1980. papa Ivan Pavao II, a svetom 2012. papa Benedikt XVI.

Poznata je kao zaštitnica ekologa, boraca za zaštitu okoliša, prognanika, djece bez roditelja, osoba ismijavanih zbog pobožnosti, sjevernoameričkih Indijanaca, Montreala i mnogih naselja, župa i crkava u Sjevernoj Americi.

Dolje u slikama vidimo i Katoličku Crkvu i unutrašnjosti, koji su podigli Katolički Američki Indijanci svojoj svetici Kateri. A ta Crkva se nalazi: Saint Kateri Tekakwitha Parish and Office, 1925 Rt 82, LaGrangeville, New York 12540.

PREUREDILA : Marica Marić
IZVOR : Catholic.org.. Svetac Dana i St Kateri Tekakwitha Catholic Church.

Odgovori