STEMoslavina: Peti robotički kamp otvoren u kutinskom Učeničkom domu

Nove obavijesti Vijesti

Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, svečano je otvorio peti robotički kamp STEMoslavina u kutinskom Učeničkom domu. Na otvaranju su nazočili i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić, saborska zastupnica Marijana Petir, predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Nebojša Čović i predsjednik Zajednice tehničke kulture SMŽ, Ante Markotić.

Ovaj inovativni robotički kamp koncipiran je tako da djeca sudjeluju u kombiniranim aktivnostima koje uključuju predavanja i praktični rad uz mentorstvo voditelja. Kroz razne mini-projekte, sudionici objedinjuju naučeno iz STEM područja.

Ministar Fuchs istaknuo je napredak Hrvatske u ulaganjima u obrazovanje posljednjih godina. Proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja udvostručen je od 2019. godine, dosegnuvši 3,8 milijardi eura. Ulaganja su usmjerena prema školama, izgradnji, cjelodnevnom školstvu i nadogradnji postojećih objekata. Cilj je da sve škole u Hrvatskoj do 2027. ili 2028. godine rade u jednoj smjeni, opremljene sportskim dvoranama i modernom opremom, kako bi svako dijete imalo jednake uvjete obrazovanja.

Voditelj kampa, Vlado Lendvaj, istaknuo je da se u STEMoslavini naglasak stavlja na edukaciju kroz edukativne robote. Aktivnosti su usmjerene na edukativnu stranu, a ne na kompetitivnu, što rezultira postizanjem izvrsnih rezultata.

Zamjenik župana Mihael Jurić pozdravio je mlade sudionike u ime župana Ivana Celjaka. Sisačko-moslavačka županija ulaže u obrazovanje i popratne aktivnosti, obnovivši 20 škola koje su bile uništene u potresu. Dodatno, tri nove škole izgrađene su i unaprijeđene na standard 21. stoljeća, stvarajući optimalne uvjete za kvalitetno obrazovanje i boravak učenika. Jurić je zahvalio Vladi RH na podršci u obnovi škola i učeničkih domova.

Sisačko-moslavačka županija također ulaže u dijelove koji nisu pogođeni potresom, kao što su Moslavina i slavonski dio SMŽ. Također, sufinanciraju odlazak učenika na natjecanja, ponosni na njihove postignute uspjehe. STEMoslavina nastavlja poticati inovativnost i razvoj mladih talenata u STEM području, stvarajući temelje za buduće generacije

Izvor i foto: Sisačko-moslavačka županija

Odgovori