Sjećanje na pukovnika HV -a Milana Babića16.veljače 1965.-5.srpanj 2007

Nove obavijesti Obljetnice

Sjećanje na Vukovarsko heroja iz Domovinskog rata Marka Babića koji je preminuo od posljedice moždanog udara na današnji dan 2007. godine .

Marko Babić rođen je 16. veljače 1965. godine u Vukovaru, sin Ive i Stipana. Bio je najmlađi od troje djece. Nakon završetka osnovne i srednje škole odlazi raditi u Švicarsku. Shvativši važnost povijesnog trenutka vraća se u travnju 1991. godine u Vukova te se prikljucuje u oragnizaciju obrane Vukovara . Svojim životom, ratnim putem i postupcima pokazao je da ga je vodila ljubav prema obitelji, narodu i domovini, a ne mržnja, čak ni prema pobunjenim Srbima i JNA koji su mu, u mjesecu rujnu 1991 odveli roditelje iz Vukovara te ih ubili u susjednom selu Boboti.

Bilo je poznat po svojoj domišljatosti u protuoklopnoj borbi te je uništio 14. tenkova .
Bio je zamjenik zapovjednika 3.bojne 204. vukovarske brigade, a nakon što je zapovjednik 3.bojne Blago Zadro poginuo, preuzima zapovjedništvo  bojne.

Pred sami pad Vukovara, uz nekolicinu drugih branitelja , odlučuje se na proboj iz grada.

Nakon izlaska iz Vukovara sudjelovao je na drugim bojištima u Domovinskom ratu. Kraj rata dočekao je u činu pukovnika te je Hrvatsku vojsku napustio 1997. no nije htio ići u mirovinu. Na pitanje zašto to nije učinio, novinarima je rekao da se nije borio za mirovinu i povlastice, nego za Vukovar i Hrvatsku.

Neumorno je radio na promicanju vrijednosti Domovinskog rata. Bio je jedan od producenata dokumentarca Heroji Vukovara.

Pokopan je 7. srpnja 2007. na Memorijalnom groblju Hrvatskih branitelja u Vukovaru. Na posljednjem ispraćaju legendarnog heroja na vukovarskom Memorijalnom groblju okupilo se više od pet tisuća ljudi.

https://youtu.be/Z8GUPxodN0g

Odgovori