Sjećanje na domoljuba, velikana i zapovjednika, Marijana Kulhavija Foka

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Marijana Kulhavija Foka, zamjenik zapovjednika 76. samostalnog pakračkog bataljuna. Sjećanje na domoljuba, velikana i zapovjednika koji je poginuo zajedno sa svojim suborcima u operaciji “ALFA”. 29.12.1991.godine.

“Oko 14,00 krenuli su s ceste Pakrac – Požega. Foka je vodio prethodnicu od 6 izviđača, a 100-tinjak metara iza njih išla je glavnina snaga. Pred kraj Ulice sv. Roka upali su u neprijateljsku zasjedu (unatoč upozorenjima diverzanata koji su primijetili neprijateljsko ukopavanje). Poginuli su izviđači 55. samostalnog bataljuna Bjelovar: Ivan Bedeković, Ante Ćurić, Franjo Gašpar, Dražen Hudec, Željko Novosel i Darko Peroš. Svi osim Davora Žignjara koji se uspio izvući iz neprijateljske zamke. Foka je pogođen u nogu te se sakrio iza hrpice naslaganih drva i preko motorole zvao u pomoć. Nažalost, nije mu bilo spasa. Marijan Kulhavi – Foka kasnije si je sam oduzeo život iz očeve Berete ne želeći živ pasti u ruke neprijatelja.”

O kakvom se domoljubu i vojniku radilo, govori činjenica kako je major JNA koji je bio na razmjeni tijela rekao kako bi “svaka vojska na svijetu htjela imati časnika kakav je bio Foka”.

MARIJAN KULHAVI – FOKA rođen je 9. studenog 1956. godine od majke Ilone (rođ. Szita) i oca Hinka, koji ga je još kao dijete 8. lipnja 1961. godine učlanio u planinarsko društvo “Psunj”, gdje je bio vjerni član sve do pogibije. Osnovnu školu pohađa u Pakracu, a srednju u Daruvaru gdje stječe zvanje automehaničara. Igrao je za nogometni klub “Slavonija” iz Prekopakre, a volio je i mnoge druge sportove, naročito plivanje i skokove u vodu. Ljetujući jedne godine na Krku, skakao je s visoke stijene u more, pa su ga prozvali “Foka”. Bio je aktivan u KUD-u “Seljačka sloga” iz Prekopakre i u folklornom društvu DIK “Papuk”. Marijan se 1988. godine oženio Maricom (rođ. Rakocija). Godine 1989. rodio im se sin Marko, a 1992. kći Marijana. Na žalost ona nikada nije vidjela svoga oca. Foka je bio veliki domoljub i jedan od prvih dragovoljaca Domovinskog rata u Pakracu. Jednom prilikom je rekao: “Naša obrana zasniva se na čistoj, goloj egzistenciji. Mi nemamo izbora, mi smo odavde, tu smo se rodili i oni su nas prvi napali. Nek znadu da odavde nećemo otići”. Foka je u ratu bio zamjenik pomoćnika Povjerenika Vlade Republike Hrvatske u općini Pakrac za poslove obrane i istovremeno pomoćnik zapovjednika 76. samostalnog bataljuna. Osobnim je primjerom kao izuzetan časnik u sve akcije kretao prvi.

Posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Odlukom Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Marijan Kulhavi promaknut je u bojnika, a kasnije pukovnika Hrvatske vojske.

” Navik on živi, ki zgine pošteno.“

Odgovori