Obilježena je 31. obljetnica zločina nad zarobljenim hrvatskim vojnicima koji su upali u zasjedu.

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Prije 31 godinu, 29. prosinca 1991. u selu Brusnik kod Pakraca, u toku akcije oslobađanja okupirane Zapadne Slavonije, u zasjedi poginulo je 12 pripadnika 127. virovitičke brigade.

(Zapovjednik te grupe bio je Vinko Belobrk koji je 6. veljače uhićen od strane Kontraobavještajne službe (KOS) Jugoslavenske narodne armije (JNA) skupa sa Đurom Dečakom i Antunom Habijancom, kao vodeći organizatori obrane virovitičkog kraja od velikosrpskih pretenzija. Njihovim uhićenjem osobno je rukovodio general Aleksandar Vasiljević. Istog dana su pokušali uhititi i tadašnjeg Ministra Obrane RH umirovljenog generala JNA Martina Špegelja, koji je ustvari bio i glavna meta odnosno prvoosumnjičeni.)

Nakon što je 127. brigada HV-a izbila i ovladala prometnicom Požega – Pakrac, dio snaga 2. bojne 127. brigade predvođen Vinkom Belobrkom, u cilju zauzimanja što povoljnijih položaja i bolje zaštite spomenute prometnice, pokušao je ovladati selom Brusnik.

Zbog vrlo složenih zemljišnih uvjeta i drugih nepovoljnih okolnosti upali su u zasjedu.

Iz zasjede se najveći dio pripadnika dijela bojne uspio izvući dok je u okruženju ostalo 12 pripadnika sa zapovjednikom Vinkom Belobrkom.

Neprijateljske snage su se ranijih dana grupirale i u tvrdile, tako da spašavanje eventualno preživjelih nije bilo moguće.

Ubrzo se saznalo da je dio odmah poginuo, a dio zarobljen i masakriran, a što se moglo utvrditi 7. siječnja 1992. kada su njihovi neprepoznatljivi posmrtni ostatci preuzeti, a i od toga datuma se službeno vode kao datum njihove pogibije.

Naime nad većinom njih počinjen je ratni zločin, jer su imali ozljede koje nisu nastale u borbi već nakon zarobljavanja.

Uz Vinka Belobrka stradali hrvatski branitelj 127. brigade su: Denis Resner, Miroslav Zec, Ivan Žeravica, Slavko Vrbančić, Milan Škrilec, Željko Goričanac, Nenad Oblučar, Željko Maligec, Željko Somljačan, Miroslav Petrović, Tihomir Mihelić.

Neka im je laka hrvatska zemlja,!

Odgovori