Sjećanje na 21-godišnjeg kapetana korvete Josipa Vranića 

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

U Splitu je obilježena 32. obljetnica pogibije kapetana korvete Josipa Vranića, prvog poginulog pripadnika Hrvatske ratne mornarice.

U Splitu je Obilježena 31. obljetnica pogibije kapetana korvete Josipa Vranića, prvog poginulog pripadnika HRM-a/ Foto: HRM

Josip Vranić bio je pripadnik tek ustrojenog 66. lakog topničko raketnog diviziona, a prva zadaća im je bila da s plaže Kašjuni štite prolaz brodova jugomornarice u Kaštelanski zaljev, iz kojega su do tada brodovi flote JRM-a nemilice tukli topništvom po objektima infrastrukture, ali i drugim ciljevima.

Kobnog dana došlo je do izmjene vatre naše topničke bitnice s jednim torpednim čamcem JRM-a. Odmah se oglasilo topništvo cijele taktičke grupe ‘Kaštela’ koja je provodila pomorsku blokadu luka i grada Splita. Uzvratili su topničkom vatrom skoro svi brodovi iz sastava JRM-a po položaju topničke bitnice, a tom je prilikom Josip Vranić smrtno ranjen.

Na stranicama Slobodne Dalmacije nakon pogibije 21-godišnjeg Josipa Vranića, poručio je ;

Vaš sin i brat Josip položio je svoj život u obrani svoje domovine Hrvatske. Kao zapovjednik Hrvatske ratne mornarice čiji je on bio pripadnik izražavam vam duboku sućut i obećavam da neće biti zaboravljena njegova žrtva za domovinu’.

zapovjednik HRM-a admiral Sveto Letica 

Obljetnica pogibije Josipa Vranića – YouTube

Odgovori