Puljak kritizira trošenje europskih sredstava za obnovu Banovine: “Cjelovite obnove nema, novci se troše bjesomučno”

Nove obavijesti Politika Vijesti

Saborska zastupnica Marijana Puljak oštro je kritizirala način na koji se troše europska sredstva namijenjena obnovi Banovine. U svom pitanju ministru Bačiću, Puljak je istaknula da je Italija također povukla sredstva iz europskog fonda solidarnosti, ali je nakon toga morala vraćati veliki iznos zbog neodgovornog korištenja tih sredstava. Prema njenim riječima, i danas se suočavamo s problemom nedovoljne cjelovite obnove, a novci se troše bez odgovornosti.

Puljak je također upozorila na nedostatak transparentnosti i poštivanje zakona u procesu obnove. U tijeku je i prijava Evropskom uredu tužiteljstva u kojoj se navodi da ministar Bačić donosi pravilnik koji omogućava zaobilaženje javnih natječaja i direktno ugovaranje poslova s određenim tvrtkama.

 Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, kazao je kako je ministarstvo uspostavilo vertikalu kontrole nadzora svakog projekta  kroz sustave Republike Hrvatske, kroz središnju Agenciju za financiranje i ugovaranje, koja je bila revizor i pratila je sve te projekte. 

Na pitanje vezano za prijavu Evropskom uredu tužiteljstva, Bačić odgovara;

“Mi smo utrošili puno više nego što je bilo osigurano iz fonda  solidarnosti,  možda ja tu ne mogu reći, na 1.330 projekata,  možda se dogodila neka kriva, neka greška,  u što sumnjam ali uvijek je ostavljena ta mogućnost.

Komentirao je izjavu zastupnice Puljak, o brzini obnove u Italiji. Ne  možemo se mjeriti u brzini obnove mi i Italija, koja ima više od nas 15 puta stanovnika, 30 put veći proračun, ali smo pokazali da smo brži i uspješniji od njih.

 

Odgovori