Svečani ispraćaj 41. hrvatskog kontingenta u operaciju KFOR

Nove obavijesti Vijesti

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, 20. svibnja 2024., svečano je ispraćen 41. hrvatski kontingent (HRVCON) u operaciju potpore miru KFOR u Republici Kosovo.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane, Ivan Anušić, zahvalio je pripadnicima kontingenta na njihovoj časnoj službi te im zaželio sreću, zdravlje i uspjeh u misiji. Istaknuo je kako su pripadnici Hrvatske vojske uvijek na dobrom glasu među saveznicima u misijama.

Zapovjednik 41. HRVCON-a KFOR, brigadir Tihomir Novosel, istaknuo je kako su hrvatski vojnici u Republici Kosovo uvijek rado viđeni i cijenjeni od lokalnog stanovništva i od pripadnika drugih oružanih snaga u okviru misije.

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, savjetnik Predsjednika RH za obranu, Ivica Olujić, zaželio je pripadnicima uspješno izvršenje zadaća u operaciji KFOR i sretan povratak u Domovinu.

Ispraćaju su nazočili ministar Anušić, izaslanik predsjednika RH Ivica Olujić, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH direktor Glavnog stožera general-bojnik Krešo Tuškan, zapovjednik 41. HRVCON-a brigadir Tihomir Novosel, zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Valentin Skroza i drugi.

U područje operacije upućuje se 131 pripadnik Hrvatske vojske, od kojih i osam pripadnica. Glavninu snaga 41. HRVCON-a KFOR čine pripadnici Motorizirane pješačke satnije, Zrakoplovne sastavnice, ISR sastavnice, Stožerne sastavnice, logističkih i obavještajnih nacionalnih elemenata potpore te medicinskog tima.

Oružane snage Republike Hrvatske sudjeluju u operaciji potpore miru KFOR u Republici Kosovo od 16. lipnja 2009. na temelju odluke Hrvatskog sabora iz srpnja 2008. U skladu s odlukom Hrvatskog sabora od 7. listopada 2022. o sudjelovanju OS RH u operaciji KFOR na Kosovu u 2023. i 2024. godini odobreno je sudjelovanje do 160 pripadnika OS RH s do dva helikoptera, uz mogućnost njihove rotacije. Do sada je u NATO operaciju KFOR ukupno upućeno 1888 pripadnika OSRH, od kojih je 100 pripadnica.

Izvor: MORH Foto: MORH/ F. Klen

Odgovori