Iz Vukovara krenula 20. Biciklička karavana ” Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana”

Nove obavijesti Sport Vijesti

VUKOVAR, 20. lipnja 2024. – Prigodnim programom na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru počela je u četvrtak 20. Biciklistička karavana “Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana” koju organizira Hrvatsko društvo Ljubljana.

Manifestacija se održava u znak dugogodišnjeg prijateljstva dvaju naroda i susjednih država radi očuvanja sjećanja na hrabre hrvatske branitelje.

Karavana je počela 2003. godine, a s obzirom na to da je pandemija koronavirusa pomrsila planove, tek ove godine slavi se 20 godina karavane. Vukovar je grad heroja, o njemu ne treba puno govoriti, a mi Hrvati koji živimo u Sloveniji na neki način željeli smo dati svoj obol Vukovaru”, rekao je voditelj karavane i predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog društva Ljubljana Milan Pavelić.

Predsjednik Hrvatskog društva Ljubljana Filip Božić dodao je da društvo ulaže sve napore kako bi se očuvala hrvatska kultura u Sloveniji, a isto tako i jezik, običaji i tradicija.

Do sada nam je to uspijevalo, a nadamo se da će i u budućnosti”, rekao je i dodao da im je želja povezati dva grada, Vukovar i Ljubljanu. 

Predstavnike karavane dočekao je u na Trgu Republike Hrvatske zamjenik gradonačelnika Filip Sušac koji je rekao da karavana povezuje i dva naroda i dvije države.

Karavana prolazi kroz 15 gradova: Osijek, Našice, Slatinu, Đurđevac, Vrbovec, Bjelovar, Viroviticu, Zagreb, Samobor, Svetu Nedjelju, Sevnice, Trebnje, Grosuplje, Ljubljanu i Vukovar.

Tijekom kulturnog programa upriličena je i humanitarna dodjela 10 dječjih bicikala Humanitarnoj udruzi „Breza“ Vukovar. 

(Hina)  Foto: Ilustracija/arhiv

Odgovori