Predsjedniku Srbije onemogućen privatni posjet u Republiku Hrvatsku

Nove obavijesti Vijesti

Odlukom Vlade Andreja Plenkovića predsjedniku Aleksandru Vučiću zabranjen posjet Jasenovcu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić htio je posjetiti Republiku Hrvatsku, te obići Jasenovac i Pakrac, a po njegovim navodima, cilj posjeta je pokloniti se žrtvama iz doba drugog svjetskog rata .

Vučić je, prema izborima drugih medija , kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu.  Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatni posjet Hrvatskoj i ako želi da mu se može i on pridružiti, a ako smatra da to treba, da obavijesti i hrvatsku Vladu.

Premijerka Republike Srbije Ana  Brnabić je povodom zabrane ulaska predsjednika Srbije u Republiku Hrvatsku, izjavila ; Nije mi jasno je li mu zabranjen posjet Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gdje da ide, ali ne u Jasenovac, što je po meni nevjerojatni presedan ( … ) 
Brnabić je dodala da je Vučić htio privatno posjetiti mjesto “gde je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine hiljada Srba, jedini logor za djecu” na tlu Europe za koji ona zna, i da je tamo htio položiti cvijeće, a da je sprječavanje tog posjeta..

Sami odlazak predsjednika Srbije ne bi bio sporan da su odnosi Srbije i Hrvatske normalizirani, odnosno, da se srbijanski politički vrh poklonio nad hrvatskim žrtvama koje su, u bližoj povijesti, ubile dobrovoljačke snage koje su organizirano dolazile iz Srbije . Da se radi na rješavanju pitanja nestalih osoba a vode se još njih 1834, svakako i pitanje prisilno zatečenih u  koncentracijskim logorima širom Srbije, njih preko 7000 od kojih je 500 logoraša ubijeno ili umrlo u tim istim logorima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić,  koji je poznat kao “huškač” Srba, još iz 95, i njegov “privatni” dolazak na teritorij Republike Hrvatske urodio bi još većem neprijateljskom odnosu Srbije i Hrvatske , znajući da je njegov dolazak i planiran radi provokacije a sve uoči legitimne proslave VRO Oluja, koja se obiljezava 5. kolovoza.

Vučić je htio doci u RH bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s veleposlanstvom, Vučić je htio prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njezina entiteta Republike Srpske i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac

Na odgovor Republike Hrvatke o zabrani privatnog posjeta predsjednika Srbije,  oglasio se i ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ; Od danas će svi dužnosnici Hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih putovnica, morati posebno najaviti i obrazložili svoj posjet ili prolazak kroz teritoriju Srbije, i biti će stavljeni u posebni režim kontrole.

Nije poštivao nijedan protokol, sve je htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima. Htio je sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i ovdje raditi što želi. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Mi smo samostalna država, članica EU-a i NATO-a i ne može on ovdje raditi što želi. Politika “svesrpskog sveta” u Hrvatskoj mu neće proći. Ovdje nema nijedne dobre namjere, nijednog čina koji bi doprinio normalizaciji odnosa. Ne daje nam informacije o nestalima u Domovinskom ratu, ne govori o tome kako će procesuirati ratne zločince, htio je jednostavno napraviti kaos prije Oluje, ali mi smo u Vladi jasno rekli kako to ne dolazi u obzir – poručuju iz hrvatske Vlade, navodi Jutarnji.

Komentar na FB dao je i Ante Đapić, koji je napisao ; Nek živi srpski narod sretno u svojoj Srbiji sa svojim mitovima i “sjećanjima”.,a mi ćemo u svojoj Hrvarskoj, pa kako nam dragi Bog dadne!

Danas na preslici ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman pročitao je jedan ulomak iz sadržaja pisma koji je upućen srbijanskom veleposlanstvu u Republici Hrvatskoj. Ministarstvo europskog i vanjskih poslova Republike Hrvatske podsjeća da prilikom planiranja svakoga posjeta stranih dužnosnika, vrijeme, priroda i program posjeta trebaju biti predmet službene komunikacije i dogovora objih strana. Činjenica da Hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeni službenog posjeta Republici Hrvatskoj, jest za nas neprihvatljiv.

Te u nastavku objašnjava kako Vlada RH smatra da dolazak predsjednika Vučića nije dobronamjeran i da nije pravi razlog odavanje pijeteta žrtvama , nego da je više rezultat ili motiviran činjenicom unutar političkih potreba u Srbiji . Te da se Srbija do danas nije suočila sa prošlošću, a prošlo je već 30. godina od Domovinkog rata, gdje Hrvatska potražnje još 1836 nestalih osoba .

Odgovori