Pripadnici 2. HRVCON-a upućuju se u NATO aktivnost u Mađarsku

Najave Nove obavijesti Vijesti

Republika Hrvatska svoj angažman u NATO aktivnosti ojačane budnosti u Mađarskoj počela je u srpnju 2022. godine kada je u područje aktivnosti uputila prvi kontingent od ukupno 60 pripadnika.

U NATO aktivnost ojačane budnosti u Mađarsku u okviru 2. HRVCON eVABG-HUN upućuje se 66 pripadnika OS RH, od kojih su dvije pripadnice, a koji će tijekom idućih sedam mjeseci biti sastavnica Borbene grupe pod vodstvom Mađarske. Zapovjednik 2. HRVCON-eVABG-HUN je pukovnik Mile Ostojić.

Uoči njihovog odlaska u Mađarsku ministar Banožić upoznao se s pripremama i spremnosti 2. HRVCON-a koje ih očekuju u području aktivnosti istaknuvši kako njihov angažman u NATO aktivnosti predstavlja veliki profesionalni i osobni izazov te kako je uvjeren da će, kao i dosada, do izražaja doći sve njihove sposobnosti, znanja i vještine.

Istaknuo je kako će uvijek imati snažnu potporu Hrvatske vojske, njega kao ministra i Ministarstva obrane, ali i cijele Vlade RH. “Poštujemo i pratimo vaš predani rad i djelovanje u izgradnji i obrani hrvatskih nacionalnih interesa te upravo zato, posebice zbog mladih vojnikinja i vojnika, gradimo još moderniju i snažniju Hrvatsku vojsku”, rekao je ministar Banožić pripadnicima 2. HRVCON-a.
Podsjetio je kako su Republika Hrvatska i Hrvatska vojska uvijek bile solidarne sa saveznicima i prijateljima te kako u okviru svojih mogućnosti i sposobnosti, doprinose zajedničkim naporima zaštite zajedničkih vrijednosti i očuvanja mira.

Na kraju, ministar je pozvao pripadnike kontingenta da nikada ne zaborave kako na području aktivnosti ne predstavljaju samo sebe, već i Hrvatsku vojsku i domovinu Hrvatsku. “Budite vjerodostojni partneri i oni na koje se može pouzdati. Ne dvojim u vaš uspjeh”, poručio je ministar te im zaželio sretan put, uspješno i profesionalno izvršavanje svih zadaća.

Odgovori