Predsjednik Milanović sudjelovao na svečanom obilježavanju 75. obljetnice NATO-a u Washingtonu

Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

Washington, utorak, 10. srpnja 2024. — Predsjednik Republike Hrvatske, gospodin Zoran Milanović, zajedno sa šefovima država i vlada članica NATO-a, sudjelovao je na svečanom obilježavanju 75 godina postojanja NATO-a. Svečanost je održana u Andrew W. Mellon auditoriju uoči godišnjeg sastanka na vrhu Saveza.

Na svečanosti su govorili predsjednik SAD-a Joe Biden i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, podsjećajući na razloge i povijest osnivanja NATO-a te ističući današnju ulogu Saveza. Uz predsjednika Milanovića, na svečanosti su bili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji su članovi službene delegacije Predsjednika Republike na summitu u Washingtonu.

Prvog dana službenog boravka u Washingtonu, predsjednik Milanović i njegova supruga prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović prisustvovali su prijemu za hrvatsko-američku zajednicu i američke prijatelje Hrvatske, koji je organiziralo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u SAD-u. Predsjednik Milanović istaknuo je ugled i značaj hrvatske zajednice u Americi, naglašavajući da unutarnja politika ne smije razdvajati ljude. “Kada ispred sebe vidim tako naprednu i uspješnu zajednicu ljudi koji se okupljaju ovdje samo zbog jednostavne prilike da zajedno piju i razmišljaju o Hrvatskoj, to mi ispunjava srce optimizmom i uvjerenjem da sve ovo što radim godinama nije bilo uzalud”, rekao je predsjednik Milanović.

Obljetnica osnivanja NATO-a trenutak je i za prisjećanje na težak put koji je Hrvatska prošla od stjecanja svoje neovisnosti, borbe za slobodu i obranu teritorijalnog integriteta do statusa članice NATO-a. Hrvatska zajedno s ostalim članicama pridonosi stabilnosti Saveza i očuvanju mira, odgovorna je i predana saveznica”, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar Obrane Ivan Anušić.

Na prijemu su bili i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić te načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid, koji su također stigli u Washington zbog NATO summita.

Na marginama summita, predsjednik Milanović sastao se s predsjednicom Republike Kosova Vjosom Osmani. Razgovarali su o naporima Kosova vezanim uz euroatlantske integracije, a predsjednica Osmani zahvalila je predsjedniku Milanoviću na podršci Kosovu na putu prema članstvu u NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama. Oboje su potvrdili zajedničku predanost za nastavak produbljivanja odnosa između dviju država.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Odgovori