Predsjednik Milanović dodijelio letački znak sedmorici vojnih pilota

Nove obavijesti Vijesti

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti dodjele letačkog znaka pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kadetima 26. naraštaja vojnih pilota u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku. Predsjednik Republike dodijelio je letački znak pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sedmorici vojnih pilota. Letačke znakove pilota dobili su poručnik Domagoj Ištvanović, kadet Marino Bukvić, kadet Dominik Mikolčić, kadet Dominik Katavić, kadet Karlo Brus, kadetkinja Ivona Babić i vojnik Tony Pazman.

U svom obraćanju Predsjednik Republike rekao je vojnim pilotima da su oni nasljednici najhrabrijih među najhrabrijima. „Oni su bili najhrabriji jer su počinjali u nemogućim uvjetima u kojima je čudo bilo preživjeti. To znate, toga ste svjesni i tako ste odgajani. Po tome ste u Europi jedina kategorija, jedino jato letača, koji su prije trideset godina bili u životnoj pogibelji“, naveo je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju. 

Nadalje, rekao je kako se u svim prisegama koje daju hrvatski vojnici,  u svim rodovima i granama, spominje vjernost hrvatskom ustavu, hrvatskom pravnom i demokratskom poretku. „Drugim riječima, onome što je temelj i glavni zadatak Hrvatske vojske i hrvatskih Oružanih snaga – a to je obrana Hrvatske. Kada je vaš posao u pitanju, Hrvatska je na prvom mjestu“, rekao je predsjednik Milanović dodavši kao saveznicima i partnerima treba biti vjeran i lojalan, ali da je njihov prvenstveni zadatak obrana Hrvatske. 

Čestitajući vojnim pilotima na dodijeljenom letačkom znaku pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, predsjednik Milanović rekao im je da su završili kompleksno školovanje koje nije za svakoga. „To je za birane ljude i što se tiče programa i što se tiče načina života koji vas čeka. Želim vam sreću, da budete razboriti, odvažni, ali proračunati i konzervativni u nekim stvarima, da čuvate prije svega sebe, a onda i opremu koja vam je sada na raspolaganju. Imate sreće, rođeni ste u pravo vrijeme. Kvalitetnija je od one na kojoj su radili i na kojoj su letjeli vaši prethodnici. To je dobra stvar i siguran sam da ste tom zadatku više nego dorasli“, zaključio je predsjednik Milanović.

Uz predsjednika Milanovića pri dodjeli letačkih znakova pilota bili su zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Siniša Jurković i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Izvor i foto : predsjednik.hr

Odgovori