Poziv osječkim braniteljima, hrvatskim dragovoljcima O-B županije i veteranima 106. brigade HV-a

Domovinski rat Najave Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Riječ branitelja Vijesti

U nedjelju 25. lipnja u konkatedrali, povodom Dana osječkih branitelja, Dan hrvatskih dragovoljaca OBŽ-a i 32. obljetnice od ustrojavanja 106. brigade ZNG RH, kasnije HV-a, služila se misa za poginule i umrle hrvatske branitelje i civile.

Za dva dana , točnije 28. lipnja u srijedu obilježava se 32. obljetnica od ustroja 106. osječke brigada.

 Brigada je u početnom sastavu brojila sa ne više od 1600  pripadnika . Brigada je sastavljena od dobrovoljaca a kada se brigada sa brojnim sastavom ispunila, formirale su se druge pješačke brigade. Pripadnici 106 brigade priključivali su se iz svih dijelova Grada i Naselja i to iz; Josipovca, Višnjevca, Tvrđavice, Podravlja, Nemetina, Tenje, Brijsta, Briješća, Čepina, Čepinskih Martinaca, Vladislavaca, Hrastina, Beketinaca, Vuke, Antunovca, Seleša, Ivanovca, Erenstinova, Laslova kao i sa područja cijelog Grada Osijeka.  Prvi zapovjednik 106 brigade bio je Edo Eduard Bakarec.  Veliki broj pripadnika je poginulo, čak 174 a jedan se još vodi kao nestao, a 850 pripadnika je lakše i teže ranjeno.

Uz proslavu obljetnice ustrojavanja 106. brigade HV-a, isti dan je i Dan osječkih branitelja i Dan hrvatskog dragovoljaca Osječko-baranjske županije.

Svečanost proslave započinje 28. lipnja okupljanjem branitelja i građana u 18,30 sati, na glavnom Osječkom trgu (Trg Ante Starčevića),odakle će u 19 sati krenuti svečani mimohod koji će se kretati dionicom Trg Ante Starčevića- promenada – Pjesački most- promenadom na lijevoj obali Drave, uz osječko kupalište Kopila pa sve do Krunska utvrde, Kapelica Kraljica mira, gdje će razna izaslanstva ispred križa položiti vijence i svijeće za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

U 21 sat, u organizaciji grada Osijeka i osječke navijačke skupine “Torcida”, na Pješačkom mostu zapalit će se 32. baklje, kolika je i obljetnica od ustroja 106. brigade HV-a .

Odgovori